Annons:

Vimmerbyprofilen förlorar skattetvist om nästan 700 000

Kristina Alsér förlorar en tvist med Skatteverket om nära 700 000 kronor.

Vimmerbyprofilen förlorar skattetvist om nästan 700 000

Vimmerbyprofilen Kristina Alsér, före detta landshövding i Kronobergs län, förlorar en tvist om skatteavdrag på nära 700 000 kronor. Det handlar om dubbelbosättning under en del av hennes tid som landshövding.

Annons:

Det meddelar Förvaltningsrätten i en dom. Därmed får Skatteverket rätt mot Kristina Alsér. 

Enligt Smålandsposten hänvisar Förvaltningsrätten till att hon kände till att hennes uppdrag som landshövding skulle vara i minst sex år och att den dessutom kunde bli längre än så. Vimmerbyprofilen var landshövding i hela nio år. 

Enligt lagen får avdrag för ökade levandsomkostnader för dubbelbosättning göras i max fem år. Under de första fem åren ska Alsér också ha beviljats det avdraget, men tvisten har gällt de övriga fyra åren, mellan 2012 och 2015.

Hänvisar till synnerliga skäl

Enligt lagen kan avdragsrätten förlängas om det finns synnerliga skäl för det. Det är det Kristina Alsér hänvisar till gällande sin egen situation. 

Hon hänvisar till att hon – i rollen som landshövding – inte hade något val kring boende eller bostadsort. 

Den 160 kvadratmeter stora tjänstebostaden i residenset var "väsentligt större och disponerad på ett annat sätt än vad hon själv hade valt om hon haft möjlighet", skriver Smålandsposten.

I en muntlig förhandling i rätten ska Alsér ha framhållit att hon anser det "oproportionerligt att utgifter hon drabbas av genom bostadsplikten som landshövding inte är avdragsgilla".

Domstolen avvisade även hennes andrahandsyrkande om att skriva ned förmånsvärdet på tjänstebostaden i Växjö. Avvisningen sker med hänsyn till att Skatteverket inte tidigare prövat en sådan sak. Hon fick också avslag på yrkan om ersättning för de kostnader hon haft för sitt biträde i målet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt