Annons:

Över 4 000 journalister har skrivit på ett upprop mot sextrakasserier inom media

Över 4 000 kvinnliga journalister har skrivit på ett upprop mot sexuella trakasserier inom branschen. Foto: Pixabay

Över 4 000 journalister har skrivit på ett upprop mot sextrakasserier inom media

4 084 journalister har skrivit på ett upprop mot sexism, trakasserier och övergrepp inom mediabranschen. Flera journalister i Kalmar län har skrivit under uppropet.
– Jag hoppas att det ska leda till en bättre värld, säger Emma Lindqvist, en av initiativtagarna, till SVT Nyheter.

Annons:

Chockerande uppgifter om kvinnors arbetsmiljö inom mediabranschen kom i kväll. Fler än 4 000 kvinnliga journalister har skrivit under ett upprop mot sexuella trakasserier inom branschen. Journalisterna har döpt uppropet till "#deadline".

En av journalisterna har beskrivit hur en programledarkollega betett sig: ”När en programledarkollega plötsligt kom fram och förklarade att jag var så snygg, att vore han inte redan sexuellt tillfredsställd hade han gått in på toa och runkat.”

Texten från de många journalisterna har publicerats på flera redaktioner. 

”Många har lämnat redaktioner för att undkomma, vissa har till och med lämnat hela mediebranschen. Ännu fler har bitit ihop, kanske rentav skrattat med åt de sexistiska skämten, samtidigt som vi varnat varandra för de där kollegorna som alltid kommer för nära, med händer på fel ställen. Vi har lärt oss att det är såhär yrkeslivet ser ut”, skriver de. 

"Inte sällan en uppburen man"

Initiativtagare är journalistsystrarna Emma och Johanna Lindqvist.

– Jag hoppas att det ska leda till en bättre värld. Lite mer konkret så hoppas jag att det ska bli en skillnad. Om några år hoppas jag att vi kan se tillbaka på hösten 2017 och se att det var då vi styrde skutan åt ett annat håll. Jag hoppas att detta blir ett år som vi kommer att minnas, säger Emma Lindqvist, som själv hoppat av journalistiken och nu jobbar som politisk sekreterare för Miljöpartiet.

Den som på något sätt försöker säga ifrån riskerar att bli av med uppdrag eller att inte få förlängt vikariat, skriver journalisterna.

”Inte sällan har förövaren varit en uppburen, hyllad och profilerad man, många år äldre och mer erfaren än de vikarier och nyanställda han så obekymrat trakasserat. Just därför har han också varit viktigare för cheferna, som valt att vifta undan och se åt andra hållet.”

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt