Annons:

Vimmerby gymnasium startar nytt program i höst

Till hösten startar vård- och omsorgsprogrammet på Vimmerby gymnasium. Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerby gymnasium startar nytt program i höst

Vimmerby gymnasium startar vård- och omsorgsprogrammet i höst.
– Vi tror att det kan bli riktigt bra, säger Lena Åström Rinaldo på Vimmerby gymnasium.

Annons:

Efterfrågan på arbetskraft inom vård och omsorg är en av branscherna som beräknas växa mest under de kommande åren och det finns en risk för framtida brist på arbetskraft inom vården. 

Lena Åström Rinaldo, studie- och yrkesvägledare på Vimmerby gymnasium, berättar att vård- och omsorgsprogrammet startar till hösten i Vimmerby.

– Det råder stor brist på vårdpersonal och behovet av undersköterskor och sjuksköterskor är jättestort. Vården skriker efter arbetskraft, säger Lena Åström Rinaldo.

"Kan bli riktigt bra"

Hon tycker att det känns roligt att gymnasiet kan erbjuda ett nytt program.

– Vi håller på och marknadsför programmet nu och det kommer snart ut en tjänst som ska tillsättas för att starta upp det här. Vår nya rektor, Louise Andersson, ska vara rektor för det programmet, säger Lena Åström Rinaldo.

De hoppas även kunna utöka samarbetet med vård- och omsorgsutbildningen på Vimmerby Lärcenter.

– Förhoppningen är att vi kan använda deras metodlokaler och sen bedriva den teoretiska biten här på gymnasiet. Vi tror att det kan bli riktigt bra, säger hon.  

I dag hade Vimmerby gymnasium besök av ungefär 250 elever från årskurs 9 som snart ska göra sitt gymnasieval. 

Gymnasiet informerade om sina nio program, däribland vård- och omsorgsprogrammet, samt inriktningar och profiler.

– Vi hade väl ungefär tio elever som ville veta mer om vård- och omsorgsprogrammet.   

Konkurrerar med Hultsfred 

Programmet finns sedan många år tillbaka på Hultsfreds gymnasium och Åström Rinaldo ser inga nackdelar med att programmet börjar även i Vimmerby.

– De har haft programmet under lång tid. Förr fanns det en liten överenskommelse att inte Hultsfred och Vimmerby skulle konkurrera med varandra men vi anser att arbetsmarknaden är så pass stor att programmet kan finnas på båda orterna. Arbetsmarknaden ser riktigt bra ut, det finns gott om jobb.

I höst blir första året för vård- och omsorgsprogrammet i Vimmerby och hon utgår från att så många anmäler sig att programmet kan starta.

– Under förutsättningar att vi har elever som söker så kommer vi starta och det hoppas vi. Vi hoppas att studie- och yrkesvägledarna i grundskolan har programmet i åtanke när de informerar om programmen. Det finns alltid elever som är intresserade av vård och omsorg.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt