Annons:

JUST NU: TIGGERILIGA SPRÄCKT – HAR KOPPLINGAR TILL HULTSFRED

Polisen har spräckt en stor tiggeriliga med kopplingar till Hultsfred. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

JUST NU: TIGGERILIGA SPRÄCKT – HAR KOPPLINGAR TILL HULTSFRED

Under tisdagen gjorde polisen ett stort tillslag mot misstänkt människohandel i Kalmar län. Den människohandel som misstänks vara organiserad har kopplingar till både Hultsfred och Virserum.
Enligt polisen handlar det om en tiggeriliga som spräckts.

Annons:

Det bekräftar polisen vid en presskonferens i Växjö, som SVT Nyheter livesänder. I Sverige har tio personer frihetsberövats och sex av dem är anhållna. Fem för människohandel och en för grovt näringspenningbrott.

– De andra har hämtats till förhör. Vi har tagit hand om ett 20-tal brottsoffer som befunnit sig i Sverige, det handlar om män och kvinnor från Bulgarien som är mellan 20 och 40 år, säger Mattias Sigfridsson, chef för polisregion Syd sektion mot internationell grov organiserad brottslighet, på presskonferensen.

Tre personer, samtliga i Bulgarien, har häktats i sin frånvaro. Två personer har gripits i Bulgarien på morgonen.

– Vi har genomfört en omfattande insats med anledning av en förundersökning om människohandel som gäller människor med tiggeri. Vi har genomfört ett antal husrannsakningar och säkrat bevisning.

I både Hultsfred och Virserum

Just nu sker en pågående insats i Bulgarien, där stora värden i tillgångar säkrats. Europol har varit en aktiv partner i arbetet med det organiserade tiggeriet i Kronoberg och Kalmar län.

– Man har utnyttjat människor som haft en mycket utsatt situation och förmått dem att resa till Sverige, ibland på felaktiga grunder.

Det ska handla om miljonbelopp som har lämnat Sverige. 

– Exakt hur stora siffror det är kan vi inte säga. 

Det ska i huvudsak handla om Växjö, Hultsfred och Lessebo. Även Virserum nämndes på presskonferensen. Växjö ska ha varit tiggeriligans bas.

Bakgrunden till polisens stora utredning ska ha varit den tiggare som grovt misshandlades när han inte ville fortsätta. 

– Den delen är utredd och det var något som fick oss att titta närmare på situationen och den kartläggningen ledde till en ny förundersökning. 

Kan finnas offer under 18

Hur många offer som funnits med i utredningen vill polisen inte gå in på. 

– Det är betydligt fler som varit föremål i vår spaningsinsats, men vi kan inte gå ut med en exakt numerär. De personer som omhändertagits är de som anträffades där man gjorde husrannsakan.

Lisa Green, samordnare mot människohandel på Länsstyrelsen, säger att samtliga som misstänks vara utsatta för brott befinner sig på skyddade boenden.

– Det finns anledning att tro att det finns offer som är under 18 år också, säger Mattias Sigfridsson.

Enligt honom är det här ett unikt fall. 

– Vi har hanterat människohandel tidigare, men inte i den här omfattningen. Det här är väldigt stort, både vad gäller antalet gärningsmän, ekonomiska flöden och antalet utsatta.

Artikeln har uppdaterats.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt