Annons:

ELEVER KASTADE SMÄLLARE PÅ SKOLA – NU STÄNGS DE AV

Två elever på Albäcksskolan i Hultsfred har stängts av i vecka efter att ha kastat smällare på skolan under tisdagen. Foto: Ossian Mathiasson

ELEVER KASTADE SMÄLLARE PÅ SKOLA – NU STÄNGS DE AV

Ett kompisgäng kastade smällare på Albäckskolan i Hultsfred vid lunchtid i dag. Skolan har polisanmält händelsen och två elever som går i årskurs 9 stängs av under en vecka.
– Det är viktigt att markera att sådant inte är okej, säger rektorn Anna Källåker.

Annons:

Vid lunchtid på tisdagen inträffade en allvarlig händelse på Albäcksskolan i Hultsfred. 

Ett kompisgäng på tre personer har kastat smällare både utanför och inne på skolan och nu agerar skolledningen efter incidenten som de tar på största allvar.

De väljer att stänga av två av eleverna som är pojkar och går i årskurs 9.

– Vi har rett ut händelsen, vet vilka två personer som är skyldiga och de har stängts av från skolan. Vi har informerat alla föräldrar om vad som har hänt och påpekat att det inte är okej att ha med sig och använda smällare på skolan, säger Anna Källåker, en av två rektorer på Albäcksskolan i Hultsfred.

"Det är inte okej"

Händelsen har anmälts till polisen och utredningen pågår alltjämt. Anna Källåker berättar att ytterligare en elev kan stängas av inom kort.

– I utredningen har det visat sig att det är de där två personerna som är skyldiga, de har kastat smällarna. Vi tror att vi vet exakt vad som har hänt men vi vill vara hundraprocentigt säkra på det. Skulle det komma fram ny information så behöver vi förhålla oss till den men just nu tror vi att vi vet vad som har hänt i detalj och då har vi handlat utifrån det. Vi vill veta vem som har haft med sig smällarna till skolan och var de har fått tag på dem, säger Anna Källåker. 

Vad är det som har hänt?

– Utomhus har det här kompisgänget kastat en smällare mot en soptunna och inomhus har de slängt iväg en smällare på måfå. De har inte kastat i riktning mot några personer men det är klart att folk blir rädda när det smäller precis bredvid och det var tre elever som fanns i närheten och som vi har pratat med. De mår okej och det har inte funnits någon avsikt från pojkarna att skada någon, säger Källåker.

Hon tycker det som har inträffat är djupt beklagligt.

– Vi ska garantera alla elever på Albäcksskolan en trygg skolmiljö där eleverna har studiero och möjlighet att vara i skolan för att lära sig saker. Det blir inte så när det händer sådana saker, det är inte okej att man kastar smällare runt och i skolan.

"Självklart att stänga av dem"

Eleverna kommer stängas av i en vecka och får under den tiden inte vara med på några lektioner.

– Vi kommer ha möten med de avstängda eleverna och deras föräldrar under veckan.

Vad ligger bakom detta, tror du?

– Jag tror att det är ett vanligt pojkstreck, att man testar gränser och inte förstått vilka konsekvenser ett sånt agerande kan få.

Hur ser du på ert sätt att markera i detta ärende?

– Jag tycker inte att det finns något annat alternativ. Vårt ansvar som rektorer är att se till att vi har en trygg skola och då behöver vi markera att det inte är okej. Det känns självklart att göra en polisanmälan och stänga av eleverna.

Vad har de skyldiga eleverna sagt?

– De har förstått allvaret, bett om ursäkt och känner sig väldigt ångersamma.

Hur ser du annars på skolmiljön på Albäcksskolan?

– Jag tycker att vi har haft en bra period och gjort förändringar i schemat. Vi har en annan struktur som gör att man har rast samtidigt med sin årskurs, vilket har lett till ett lugnare klimat i både korridorer och caféteria.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt