Annons:

Efter inbrottsvågen: ”Man ska vara försiktig”

Flera personer har drabbats av åldringsbrott under de senaste dagarna. Polisen manar till försiktighet. Foto: Pixabay

Efter inbrottsvågen: ”Man ska vara försiktig”

I går drabbades flera äldre personer i regionen av inbrott. Polisen Gunnar Ege uppmanar äldre människor att vara försiktiga.
– Man ska inte släppa in personer som man inte känner, säger han.

Annons:

I går fick flera personer, främst i Västerviks kommun, ovälkomna besök av två kvinnor som man misstänker utsatte de äldre för stölder.

Kvinnorna utgav sig för att komma från sjukvården eller hemtjänsten och släpptes in i hemmet. Vid ett tillfälle sa den äldre personen nej och då lämnade de två kvinnorna platsen.

"De tränger sig in"

Kvinnorna beskrivs ha ett ”utländskt” utseende och prata dålig engelska. Den ena av dem ska var storväxt och den andra betydligt mindre.

– Vi har samlat in lite spår som kan ge någonting. Det är minst fyra som har blivit utsatta och det kan även vara en femte. De tränger sig in och plockar på sig saker. Ofta gömmer sig den ena kvinnan bakom dörren och de har olika historier som vi känner igen sedan tidigare.

Polisen utgår från att det var samma gärningspersoner som utsatte de äldre i Västervik i går.

– Vi är inte helt säkra på det, men om det är en liten vägsträcka emellan, samma brott och samma dag så är det inte troligt att det är flera olika som håller på. Det är säkert så att det är samma.

"Har vandrat vidare"

Ege tror att just dessa två förbrytare försvunnit från regionen för stunden.

– Jag tror att de har vandrat vidare, men de kommer titt som tätt. Rent allmänt måste man vara lite fundersam över vilka man släpper in. Äldre är ofta aningslösa och man litar på folk. Tyvärr är det en del som utnyttjar det. Har man inget bokat möte ska man vara försiktig och inte släppa in folk hur som helst. Det här är proffs.

Finns det någon risk för våld om man säger nej?

– Inte vad vi har sett nu, de har lämnat om man säger nej.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt