Annons:

Emma vill engagera Vimmerby – följ insamlingen på DV

Förra året drog Emma Blixts välgörenhetsinitiativ in över en miljon kronor till Musikhjälpen. I år vill hon göra något liknande – och engagera hela Vimmerby. Projektet kan du följa på hennes nystartade blogg på Dagens Vimmerby.
– Förhoppningen är att det ska bli en grej som Vimmerby gör tillsammans, säger hon.

Annons:

För två år sedan satt sjukgymnasten Emma Blixt på jobbet utan att ha särskilt mycket att göra. På datorn pågick Musikhjälpen och att skänka 50 kronor kändes futtigt. 

Emma började prata med sin kollega och en stund senare hade hon bjudit in sina 40 bekanta inom yrket till Facebook-gruppen Rehabtruppen. Första året samlade gruppen in 25 000 kronor. Ifjol exploderade sjukgymnasternas insamling totalt – och tillsammans samlade de in över en miljon till Musikhjälpen. 

– Jag kände att jag ville göra mer än att skänka 100 kronor. Så började jag tänka att vi är ganska många sjukgymnaster och bjöd in de jag kände. Sen gick det väldigt snabbt. För mig var 25 000 kronor jättemycket och att det slutade på över en miljon är helt galet. 

Målet i år är förstås att slå den osannolika noteringen. 

– Så måste man ju tänka. Det vore orimligt att samla in mindre än en miljon i år och jag tror att vi kan snudda vid samma summor i år. Däremot tror jag att det kommer vara fler grupper som kommer samla in mycket pengar och att det blir svårare att få en topplacering. 

Samlade in 49 miljoner ifjol

Musikhjälpen är ett samarbete mellan Sveriges Radio och Sveriges Television. Med start i dag sänder mediehusen konstant från en bur som i år placerats i Umeå och programmet leds av Farah Abadi, Kalle Zackari Wahlström och Molly Sandén. 

Insamlingarna går till olika ämnen varje år och programmet ska lyfta fram en bortglömd humanitär katastrof i världen. I år är temat ”Barn är inte till salu”. Fjolårets program samlade in hela 49 miljoner kronor – vilket krossade det tidigare rekordet. 

”Verkade ha haft så himla roligt”

En stor bidragande orsak var Hoforsgruppen. Det lilla samhället i Gästrikland samlade in hela 1,2 miljoner kronor – mest av alla under fjolåret. 

Nu vill Emma Blixt skapa något liknande i Vimmerby. Gruppen ”Astrids Vimmerby” har snabbt fått uppemot 4 500 följare på Facebook. 

– Jag fick idén när det gick så himla bra med den andra insamlingen och såg att det fanns en stad som samlade in mer pengar. Det var en liten stad och de verkade ha haft så himla roligt under den veckan. Idén att göra något liknande i Vimmerby kom direkt efter förra året och sedan dess har jag funderat. 

”Vore jätteroligt”

Hur mycket pengar ”Astrids Vimmerby” lyckas samla in är förstås svårt att sia om.  

– Jag har ingen aning om vad vi kan komma upp i. Det kan bli allt från 50 000 till 500 000. Jag vet att de i Hofors började väldigt tidigt och arrangerade flera andra saker under året. De har gjort likadant i år och är redan över 200 000 kronor. Det känns som att de verkligen tagit fasta på det här och planerar det noga, berättar Emma och fortsätter:  

– Det vore jätteroligt om vi kunde skapa något liknande i Vimmerby. Går det bra i år har man ett försprång nästa år och då kanske folk sluter upp mer och kommer med egna initiativ. Jag vill att det ska bli en grej som Vimmerby gör tillsammans. 

Flera auktioner

Astrids Vimmerby kommer anordna flera auktioner där intäkterna går till Musikhjälpen. Det handlar bland annat om en privat bowlinglektion av ett proffs, en middag på Smak, ett vildsvinsvak och så kommer man kunna buda hem en inredningsarkitekt.

– Ladies Circle Vimmerby har tagit fram en vinpåse som de ska sälja och det börjar hända mer och mer saker. Jag hoppas att företag kan sporra varandra och att butikerna i Vimmerby hakar på. Det skulle göra folk mer uppmärksamma. 

Emma Blixt har startat en ny blogg på Dagens Vimmerby där man kan följa arbetet med insamlingen. Du hittar den här.

Själva insamlingen finns här.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt