Annons:

Så många i Vimmerby och Hultsfred utsattes för brott under året

Både Vimmerby och Hultsfred har ett ganska lågt problemindex. På bilden poliserna Håkan Karlsson och Gabriella Bodger.

Så många i Vimmerby och Hultsfred utsattes för brott under året

Mer än var sjunde person i Vimmerby kommun och Hultsfreds kommun utsattes för brott under det gångna året. Men båda kommunerna, och hela lokalpolisområdet, tillhör de tryggaste i Region syd. Det visar den nya trygghetsundersökningen.
– Det är ungefär som det alltid har varit, men jag tror att allmänheten upplever att det händer mycket mer i dag än för fyra, fem år sedan, säger kommunpolisen Håkan Karlsson.

Annons:

Den nya trygghetsundersökningen för de senaste tolv månaderna, som genomfördes i augusti-september, presenterades av polisen på måndagen och visade återigen att Kalmar län i förhållande till många andra är ett mycket tryggt län.

Lokalpolisomårdet, där Västervik, Oskarshamn, Vimmerby och Hultsfred ingår, har ett problemindex på 1,53. För att ett problemindex ska anses innebära tydliga problembilder ska det vara över 2,00.

1,53 är det tredje lägsta i Region syd. De största problemen är att bilar kör för fort, buskörning och en generell oro för bostadsinbrott. 

I Malmö ligger problemindexet på 2,53. Hörby är värst i Region Syd med 3,21.

– Det är vad som går igen i både Vimmerby och Hultsfred också. Vi är inte helt olika, utan det är vad folk tycker och tänker. När det gäller problemindexet är det Skåne som drar ned det, säger Håkan Karlsson, vid polisen.

"Hyfsat tryggt"

I Vimmerby, där svarsfrekvensen var 71,3 procent, hamnar problemindexet på 1,50. Det är samma nivå som för två år sedan, men en nedgång jämfört med 2016 då det var 1,71. I Hultsfred, där svarsfrekvensen var 73,0 procent, ligger problemindexet på 1,65. Även det är en nedgång jämfört med 1,90 förra året. 

Mörbylånga sticker ut i Kalmar län med 1,12 i problemindex.

I både Hultsfred och Vimmerby utsattes 15 procent för något som helst brott under året. Föregående år var det 87 procent i Vimmerby som inte utsattes och 80 procent i Hultsfred.

– Det visar att Kalmar län är hyfsat tryggt och ett av de tryggare länen, säger Håkan Karlsson.

Allmänhetens bild är också att polisen bryr sig mer om lokala problem än tidigare. I Hultsfreds kommun anser hälften av polisen bryr sig om de lokala problemen – året innan var det bara 44 procent. 14 procent anser att polisen inte bryr sig – jämfört med 19 procent i den förra undersökningen. I Vimmerby kommun anser 46 procent att polisen bryr sig mot 36 procent året innan. Elva procent anser att polisen inte bryr sig. Det var 16 procent som ansåg det 2016.

– Vi har använt Facebook sedan en tid tillbaka, där vi lägger ut vad vi pysslar med. Jag tror att folk via det får reda på vad vi gör och folk tycker i alla fall att vi har blivit bättre. Trafikfrågor intresserar och engagerar verkligen och när vi gjort någon trafikinsats lägger vi gärna ut det, tror Håkan Karlsson är förklaringen.

– Det är jättetrevligt om de tycker att vi gör något som är bra. Ibland är vi dåliga på att tala om vad vi gör.

Högst andel anmälda brott

I Hultsfred utsattes nio procent för mängdbrott gentemot 15 procent föregående år. I Vimmerby utsattes tolv procent för mängdbrott jämfört med elva procent 2016. 

I båda kommunerna utsattes 1,9 procent av befolkningen för våldsbrott. I Vimmerby var det en ökning med en procentenhet medan det i Hultsfred var en minskning med en halv procentenhet.

Sex procent utsattes för stöld och 3,2 procent för skadegörelse i Hultsfred. I Vimmerby utsattes 6,6 procent för stöld och 5,7 procent för skadegörelse.

Vimmerby har högst andel anmälda brott i lokalpolisområdet. Anmälningsgraden är 40 procent.

Samma problemindex

I Hultsfred anses de största problemen vara att bilar kör fort, oro för bostadsinbrott och en otrygghet i att vara ensam utomhus sent på kvällen. De stora försämringarna i Hultsfreds kommun jämfört med 2016 anses vara utemiljön, missbrukare utomhus samt folk som bråkar och slåss utomhus.

I Vimmerby är det bilar som kör fort samt oro för inbrott. Det finns även en avvikelse när det gäller kvinnor som antastas. Fem procent anser det vara ett stort problem i Vimmerby, sju procent ett litet problem och fyra procent anser att det förekommer, men inte är ett problem. 57 procent har svarat att det inte förekommer och 25 procent har svarat att de inte vet.

I Vimmerby anses ökande problem vara att man avstått restaurangbesök och sportevenemang samt nedskräpning.

Något mycket överraskande i undersökningen är att män och kvinnor har samma problemindex i Vimmerby – kvinnor är alltså inte mer oroliga än män, enligt trygghetsundersökningen

I Vimmerby har tryggheten utomhus förbättrats markant.

"Verkar ha gått hem"

Enligt trygghetsundersökningen har markanta positiva förändringar uppnåtts i Hultsfred, men ändå ligger Hultsfred kvar på ett förhöjt problemindex. Vimmerby, som har positiva förändringar, har ett lågt problemindex.

– Den här undersökningen är alltid intressant, den visar om vi har gjort rätt eller om vi ska rikta om verksamheten så att det blir bra. Vi har gjort en hel del insatser mot trafiken och det verkar ha gått hem. Det är positivt – men samtidigt är det så att vi har haft en del uppmärksammade brott efter att den här gjordes och sådant slår igenom. Det behövs inte mycket för att det ska märkas, säger Håkan Karlsson, som lägger en del av skulden på media. 

– Delvis styr pressen allmänheten och står det mycket om det, så kan det slå tillbaka.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt