Annons:

"Fullständigt enhälligt beslut att stänga asylboendet"

På fredagen redogjorde räddningschefen Stefan Larsson och miljö- och byggnadsförvaltningens Sara Dolk för beslutet att stänga Vimmerby Bed & Breakfast på en pressträff. Stängningen var självklar, förklarade de. – Det är allvarligt att ha människor vistandes i en sådan miljö, säger räddningschefen Stefan Larsson.

Annons:

I onsdags fattade kommunen beslut om att stänga asylboendet Vimmerby Bed & Breakfast. På en presskonferens på fredagen förklarade Räddningschefen Stefan Larsson och miljö- och byggnadsförvaltningens Sara Dolk beslutet. 

Enligt dem var det helt självklart att stänga. 

– Det är flera synnerligen allvarliga brister. Oklassade dörrar, väggar som är placerade framför ventilationsdörrar, i vissa delar går det knappt att andas. Det fanns även en rad andra faror, som att nödutgången var låst och inte år att forcera i ett lekrum. Det är en synnerligen allvarlig brist, säger Stefan Larsson. Mer än hälften av de asylsökande bodde i bygglovsolovliga delar. 

– Det var ett drygt sextiotal som bodde i den bygglovslovliga delen. Mer än hälften av människorna har vistats i miljöer direkt olämpliga för boende och som dessutom inte har bygglov. Brandskyddsdokumenation fanns inte och det kan inte påvisas något systematiskt brandskyddsarbete. Bristerna vi såg talar för att det inte finns, och skulle det finnas så fungerar det i alla fall inte. 

Kommunen, miljö- och byggnadsförvaltningen och Räddningstjänsten behövde inte överlägga särskilt länge.

– Vi kunde bara konstatera att uppgifterna som framkommit var bekräftade. Det fanns bara ett beslut att ta och det var fullständigt enhälligt att stänga Vimmerby Bed & Breakfast med omedelbar verkan. 

Stefan Larsson säger att Migrationsverket har tackat honom. Men hur länge det dröjer innan Henrik Samuelsson får öppna igen, kan han inte säga. 

– Det handlar dels om vilken arbetsinsats de lägger ner och hur snabbt man kan ta fram brandskyddsdokumentation och hur snabbt man kan få fram ett systematiskt dokumentationsskydd. Men i en tidsaxel kan jag inte säga något. 

"Tolka själva"

Senaste gången det lämnades in en brandskyddsredogörelse var den 30 mars 2009. 

– Brandskyddet måste uppdateras en gång varje mandatperiod eller om man ändrar verksamhet. Att gå från vandrarhem till asylboende är att ändra verksamheten. 

Henrik Samuelsson har meddelat att han ska åtgärda alla brister snabbt. 

– Han överklagar samtidigt som han säger att han ska åtgärda alla brister. Alla får göra sin egen tolkning av det. 

Hur ser ni på överklagandet? 

– Ingen kommentar, mer än att ärendet är skickat till Länsstyrelsen och den har diarieförts. Nu ligger det i Länsstyrelsens händer. Den 16 oktober lade jag ut på kommunens hemsida vad som gäller om man vill starta asylboende. Följer man det så kommer man långt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt