Annons:

Man i 55-årsåldern dog efter utökad medicinering

Landstinget har anmält ett dödsfall till IVO. Foto: Landstinget

Man i 55-årsåldern dog efter utökad medicinering

En man i 55-årsåldern avled efter att Landstingets läkare ordinerat mannen ett vätskedrivande läkemedel. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Annons:

Mannen hade en kronisk hjärtsjukdom, astma och förmaksflimmer. När mannen blev sämre utökades hans medicinering och ett vätskedrivande läkemedel adderas.

Behandlingen förbättrade mannens tillstånd – men försämrade njurfunktionen. Patienten hade en ovanlig kombination av läkemedel som har interagerat med varandra och det har förstärkts genom försämrad njurfunktion.

Det tog inte läkarna i beaktande varken när behandlingen ändrades eller vid uppföljningen. Den mätning av halten läkemedel som bör göras har inte heller gjorts – någon gång.

Mannen avled

Tre månader senare insjuknade mannen med kramper och hjärtstillestånd. Mannens liv gick inte att rädda.

Efter dödsfallet har Landstinget analyserat läkemedelskoncentrationen och den visade toxisk nivån av ett av läkemedlen som hade påverkats av den nyinsatta behandlingen. Landstinget bedömer att medicineringen har bidragit till dödsfallet genom störning av hjärtats rytm – men skriver också att dödsorsaken kan tillskrivas mannens svåra hjärtsjukdom.

Händelsen anmäls till Inspektionen för vård och omsorg. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt