Annons:

Brygghuset vill minska matsvinnet – överbliven mat från lunchen reas ut

Brygghuset vill minska matsvinnet och säljer nu ut överbliven mat från lunchen. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Brygghuset vill minska matsvinnet – överbliven mat från lunchen reas ut

Brygghuset har kommit med en nyhet på sin restaurang lagom till 2018. Överblivna portioner från lunchserveringen kommer säljas till rabatterat pris på eftermiddagen.

Annons:

På årets första dag levererade Brygghuset Restaurang & Pub sitt nyårslöfte för 2018. 

De ska tänka mer på miljöpåverkan och har hittat ett sätt för att minska matsvinnet på restaurangen.

Därför ska de sälja maten som blir över från lunchen som matlådor för 40 kronor per portion. I stället för att som tidigare slänga överbliven mat i komposten så har de kommit fram till denna lösning med matlådor som säljs på Facebook på eftermiddagen.

– När lunchen är slut så kollar vi över hur många matlådor vi kan få ihop med rätterna som serverades på lunchen. Efter det kommer vi posta det på Facebook och informera om hur många rätter det finns och vad vi kan erbjuda. Då ska man komma till restaurangen och handla det efter klockan 15.00, säger Magnus Thörnblad.

"En debatterad fråga"

Varje år slängs massa matavfall i Sverige, både i hushållen och inom restaurangbranschen. I Vimmerby kommun finns redan konceptet med matlådor på överbliven mat hos Smak by Simon och nu följer Brygghuset i det arbetet.

– Matsvinnet är en debatterad fråga och man märker hela tiden hur mycket mat det är som slängs och varför ska man då inte ta till vara på det? Alla kan göra lite men ingen kan göra allt, säger Magnus Thörnblad.

Vad hoppas du att det här ska mynna ut i?

– Jag hoppas att folk tänker till lite extra och även mina kockar så de inte lagar så otroligt mycket mat. De kommer se hur mycket mat det blir över efter några gånger och då kan vi anpassa oss och minska matsvinnet på det sättet.

"Inte samma grej som Smak by Simon"

Det är ofta svårt att i förväg veta hur många gäster som kommer och äter lunch.

– Vissa dagar blir det ganska mycket mat över och allt går inte att återanvända. Även om man försöker ta till vara på det mesta så går det inte alltid trots att man försöker. Det här är ett sätt att upplysa mig själv, mina kockar och även allmänheten om att vi borde vara mer sparsamma. Det är svårt att beräkna luncherna, kommer det 100 eller 200 personer och vad vill alla äta? Det blir alltid lite svinn men vi ska tänka efter lite extra.

Hur går tankarna inför 2018?

– Vi kommer sätta ett program för våren och håller på att boka in det sista. Vi vill att det ska hända mer på Brygghuset så att Vimmerbyfolket ser att vi är tillbaka. Mikrobryggeriet kommer öppna snart och då får vi en ny restaurangdel. Det kommer ge hel del.  

– Sen måste vi informera folk om att vi inte är Smak by Simon. Det är många som jämför oss med dem, vi är en pubrestaurang och han har en finrestaurang. Vi måste få folket att förstå att det inte är samma grej, det ska inte gå att jämföra oss.

Magnus Thörnblad blev ny restaurangchef på Brygghuset för ett år sedan och berättar att de har mycket på gång.

– Rom byggdes inte på en dag men vi jobbar oss sakta men säkert framåt.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt