Annons:

Tomma plånböcker i januari – så klarar du av krismånaden bäst

Många får det svårt ekonomiskt efter julhelgen. Arne Ohlson, privatmarknadschef på Länsförsäkringar, tycker att januari är ett bra tillfälle att se över sin ekonomi. Bilden är en genrebild. Foto: Ossian Mathiasson

Tomma plånböcker i januari – så klarar du av krismånaden bäst

Efter jul- och nyårshelgen är ekonomin ett bekymmer för många människor. 38 procent har i undersökning som Länsförsäkringar genomfört svarat att de ofta eller ibland känner sig oroliga över sin ekonomi.

Annons:

Så här i januari är det många personer som står med tom plånbok och redan innan jul är det många svenskar som kämpar med en ansträngd ekonomi. 

Länsförsäkringar har gjort en undersökning som visar att 38 procent känner att de ofta eller ibland är oroliga över sin ekonomi och nästan hälften (46 procent) av ungdomarna menar att de är oroliga för att pengarna inte ska räcka.

Se sanningen i vitögat

Det stannar inte där – nästan var femte person mellan 35 och 49 år vet inte om pengarna ska räcka en månad till och tio procent av svenskarna har inte en krona på banken.

Det är framför allt julhandeln som sätter svenskarna i ekonomisk knipa och Arne Ohlson, privatmarknadschef på Länsförsäkringar, vill att människor tar tag i sina problem och ser sanningen i vitögat.

Januari är en bra månad för att se över ekonomin och summera utgifterna.

– Det kan också handla om att lägga om lån, byta ut dyrare lån mot något billigare, ändra på sparande och så vidare. En rensning i förråden och garderoberna kan också vara ett sätt att ordna lite extra pengar. Försök sälja barnens urvuxna sportsaker, skridskor och annat som det är säsong för nu. Ta med lunch till jobbet i januari i stället för att gå ut och äta, rensa i kyl, frys och skafferier och använd det du har hemma så kan du kanske dra ned på matinköpen, säger Arne Ohlson i ett pressmeddelande.

"Summera alla räkningar"

Han pekar också på vikten av att lägga en långsiktig plan för att inte behöva göra så kraftiga åtgärder.

– Lyft blicken och fundera på vad du vill göra under året och hur du ska göra det möjligt. Räkna ut och summera alla räkningar från förra året och dela med tolv för att få veta hur mycket som ska avsättas varje månad för de utgifter som återkommer regelbundet. Gör en automatisk överföring varje månad till ett separat konto som du betalar räkningarna ifrån, eller ordna autogiro där det går, säger Lars Ohlson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt