Annons:

Polisen kan förlora sin tekniker i regionen –

Polisområdeschefen Anders Pleijle är allt annat än nöjd. Foto: Jakob Karlsson

Polisen kan förlora sin tekniker i regionen – "Värdelöst"

Det norra polisområdet i länet kan förlora sin enda kriminaltekniker. Det får chefen Anders Pleijel att ryta till ordentligt.
– Sett ur vårt perspektiv är det värdelöst. Det tar längre tid och får följdverkningar som i sin tur drabbar tredje person, säger han till Västerviks-Tidningen.

Annons:

I det norra polisområdet ingår kommunerna Västervik, Vimmerby, Oskarshamn och Hultsfred. Området har haft två stationerade kriminaltekniker, en i Oskarshamn och en i Västervik.

De har stöttat utredningar med bland annat viktiga bevis som fingeravtrycksanalys och telefontömning.

Teknikern i Oskarshamn har redan försvunnit – och nu kan tjänsten i Västervik också försvinna.

– Som jag förstått det kommer den kompetens vi har idag inte att finnas kvar här, säger Anders Pleijel till Västerviks-Tidningen.

"Hjälpt oss väldigt mycket"

Pleijel är rejält missnöjd:

– Det har hjälpt oss väldigt mycket och har varit jättebra att ha personal på plats. Jag skulle vilja se att det såg ut som det gjorde förut.

Tanken är att det nu stängda tekniska laboratoriet i Kalmar ska öppnas igen och att det ska täcka in den norra delen av länet.

– Det innebär att personal från Kalmar måste ta sig hit för att göra enklare undersökningar på plats. Det är en resa på en och en halv timme enkel väg så man kan ju tro att man försöker undvika det så långt som möjligt.

"Ännu inte bestämt"

Petra Stenkula, chef på utredningsenheten i region syd, menar att det ännu inte fattats något beslut.

– Vi kommer att utlysa en tjänst inom kort, men huruvida det kommer finnas i Västervik är ännu inte bestämt. Men troligt är att det inte kommer att finnas. Västervik har varit förmånligt behandlade som har fått ha kriminaltekniker.

Stenkula tycker inte att avstånden är ett problem.

– Det är långt till Ljungby också. Och i Norrland ser det ännu värre ut, det är inget unikt för Västervik. Vi har alltid kriminaltekniker i beredskap som kan åka. I grund och botten är det en resursfråga men också en rättssäkerhetsfråga. Vi ska ha laboratorier som är certifierade.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt