Annons:

AVSLÖJAR: Kommunen har köpt ut chef – fick tolv månadslöner

Kommunen har köpt ut en chef för 444 000 kronor. Bilden är en genrebild för ett avtal. Foto: Pixabay

AVSLÖJAR: Kommunen har köpt ut chef – fick tolv månadslöner

Vimmerby kommun har köpt ut den tidigare lokalvårdschefen Marina Edberg. Hon fick tolv månadslöner och sammanlagt 444 000 kronor i avgångsvederlag. Trots att det är kommunchefen Carolina Leijonram som skrivit under avtalet kan hon inte kommentera det.
– Jag är inte insatt i ärendet, säger hon.

Annons:

Mellan 2014 och mars 2017 köpte Vimmerby kommun ut två anställda för sammanlagt 1 174 629 kronor, enligt en granskning av P4 Kalmar.

Nu har det hänt igen. 

Dagens Vimmerby kan avslöja att kommunen köpt ut lokalvårdschefen Marina Edberg innan den nya organisationen för kost- och lokalvård togs fram. Enligt ett avtal mellan henne och Vimmerby kommun som DV tagit del av köptes hon ut och fick tolv månadslöner i avgångsvederlag. Totalt handlar det om 444 000 kronor. 

Avtalet upprättades redan sommaren 2017. 

Anledningen till att Edbergs anställning avslutas kan inte kommunchefen Carolina Leijonram kommentera. 

– Det kan inte jag kommentera. Det är Miklós Hatházi som är chef för henne. Jag är inte insatt så jag kan inte prata om det. Det är en chef som inte har varit underställd mig, säger Carolina Leijonram. 

"Har respekt för det"

Rent generellt kan Leijonram säga att man alltid är försiktiga.

– Det är alltid svårt att prata om enskilda offentligt. Jag har ingen uppfattning kring den här tjänsten, jag pratar bara rent generellt om att det är svårt. Kanske att personalavdelningen kan säga något. Men vi är alltid försiktiga, händer sådana här saker vill vi värna om att vara försiktiga om det offentligt. 

Hur tror du allmänheten ser på sådana här uppgörelser?

– Jag kan inte spekulera i hur allmänheten ser på det. Det är upp till var och en att ha sin uppfattning och det har jag respekt för. Det jag ser som kommunchef och chef över tjänstemannaorganisationen är att vi har ett uppdrag att sköta från politiken och det är vi satta för att göra. Ibland kan saker hända, det behöver inte vara någon dramatik, men det kan vara av olika skäl som gör att sådant här händer. Som chef gör man den bästa bedömning man kan utifrån det läge som uppstått. Jag har jobbat i andra kommuner och det skiljer sig inte från hur man arbetar här. Vimmerby har inte ett annat sätt att hantera det än andra kommuner. Situationer kan uppstå av olika skäl. 

"Ser positivt på det"

Marina Edberg har även fått ett omställningspaket från ett företag som kommunen står för. 

– Jag vet inte vad det kostar. Jag är som sagt inte hennes chef. Men det kan du säkert få från HR-avdelningen.

Själva omorganisationen som innebär att Sofia Andersson blir ny kost- och lokalvårdschef i den nya organisationen är Leijonram positiv till. 

– Jag ser positivt på att det blir en bra organisation. Det behandlades på kommunstyrelsen i tisdags och det är ett gediget arbete som gjorts i organisationen med väldigt många delaktiga och kommit fram till det här. Jag har fått mycket information under resans gång. Det är ett bra sätt att klara det här uppdraget och jag känner mig trygg med det. 

Marina Edbergs anställning upphörde den 11 juni förra året. Personalchefen Monica Bergh gick inte att nå för en kommentar under torsdagen.

Dagens Vimmerby har varit i kontakt med Marina Edberg som meddelat att hon inte vill kommentera ärendet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt