Annons:

Klar ökning av antalet brott i Vimmerby – fler sexuella ofredanden

Antalet anmälda brott ökade markant i Vimmerby förra året. Från att ha legat omkring 1 140 anmäldes 1 434 brott i Vimmerby förra året. Ökningen är hela 25 procent.
Det framgår av polisens sammanställning som presenterades på en pressträff i fredags.

Annons:

Ökningen av antalet anmälda brott går igen inom många brottsområden. 

När det gäller våldsbrott, som misshandeln, rån och hot, är ökningen relativt stor. Året innan låg antalet på 166 – men var förra året 196. Kommunpolisen Håkan Karlsson menar att det skett en tydlig förskjutning när det gäller den miljö där våldet sker. 139 misshandelsfall anmäldes och endast 39 av dem inträffade i offentlig miljö.

– Bilden är en helt annan i dag än vi hade förr. Då var de flesta misshandelsfallen relaterade till kroglivet. Nu handlar det mer om privatmiljön. Våld i privatmiljö är svårare för oss att förebygga, säger Håkan Karlsson.

Grövre brott

Brotten i Vimmerby kommun under 2017 har också i en del avseenden varit grövre än tidigare. Bland annat har det varit flera grova våldsbrott i Södra, ett pistolrån mot Miltons Guld och en grov våldtäkt i Kungsparken.

– Vi har haft ett antal grövre brott i Vimmerby, det handlar om både rån och grövre våldsbrott under hösten. Men faktum är att flera av dem i stort sett är uppklarade, säger Håkan Karlsson. 

Däremot har det varit rekordfå villainbrott i Vimmerby. Villainbroten har halverats – och det var så få som sju stycken under hela fjolåret. 2015 var det 17 och 2014 var det 18.

– Vi har nu väldigt bra siffror när det gäller bostadsinbrott, antalet inbrott i lägenheter är också mycket få. Vi har aldrig haft så få villainbrott, säger Håkan Karlsson.

En förklaring som han ser är grannsamverkan. 

– Jag tror definitivt att det har stor betydelse.

Markant ökning

När det gäller stölder i butik anmäldes betydligt fler under 2017. Ökningen är markant. Drygt 35 fler anmälningar ger en ökning på cirka 30 procent.

Håkan Karlsson är dock inte övertygad om att det i själva verket sker fler stölder. 

– Anmälningsbenägenheten har blivit mycket högre. Det här är en effekt av att man anmäler i betydligt större utsträckning. Vi har haft en drive från polisen riktad mot handeln, den har gett effekt. De har blivit mycket bättre på att anmäla via internet, säger han. 

Under 2017 skedde 34 bilstölder, vilket var 14 fler än 2016, och stöld i bil har ökat med elva. Stöldbrott, förutom stöld i butik, har ökat med ett 80-tal. När det gäller inbrott i källare eller vind har de bara ökat marginellt. Däremot sker klart fler inbrott i fritidshus, där är ökningen nästan 200 procent.

Antalet anmälda fall av skadegörelse har ökat från 120 till 141. 

– Skadegörelse är ett svårt brott att få bukt med. 

Fler sexuella ofredanden

När det gäller sexuella ofredanden handlar det också om en stor ökning. 2016 rapporterades nio anmälda ofredanden av sexuell karaktär. Förra året var det hela 24. 

– Men jag är inte säker på att det sker fler ofredanden än tidigare. Det har varit på tapeten och man accepterar det inte längre, vilket leder till fler anmälningar. Det är inte bra att det sker kränkningar, men det är bra att fler anmäler det.

Polisen har också gjort flera trafikinsatser och tillslag mot narkotikahandel under året. Sammanlagt handlar det om en ökning med ett 50-tal brott och det låg på 280 förra året. Totalt handlar det om 214 trafikbrott och 66 narkotikabrott. 

Antalet överlåtelser av droger har ökat från ett till sex under fjolåret.

– Trafikinsatser är en del av medborgarlöftet, det ser vi verkligen att medborgarna vill att vi ska ta tag i. Med det fåtal poliser vi har får man anse att vi har gjort det bra där. 

Polisen har ingen uppgift om hur stor andel av de anmälda brotten som klarats upp.

Fakta

Här är de tio vanligaste brotten i Vimmerby 2017:

1: Stöld i butik eller motsvarande, 125

2: Skadegörelse på motorfordon, 67

3: Smitning, 66

4: Cykelstöld, 55

5: Skadegörelse (förutom klotter): 53

6: Olovlig körning, 49

7: Stöld (ej i butik), 47

8: Stöld från fordon, 40

9: Narkotikabrott, eget bruk, 36

10: Smitning parkeringsskada, 34

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt