Annons:

Flera brister vid blodcentraler – händelserna anmäls

Patienter tappades på för mycket blod. Nu anmäls händelserna. Foto: Pixabay

Flera brister vid blodcentraler – händelserna anmäls

Landstinget i Kalmar län har upprättat en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg sedan man upptäckt avvikelser vid flera av sina blodcentraler.

Annons:

Totalt anmäls fyra händelser och samtliga har inträffat i Västervik eller Kalmar. I Kalmar har två blodgivare tappats på för mycket blod. 

I ena fallet tappades en blodgivare två gånger med för kort intervall mellan tappningarna och i andra fallet larmade inte den våg som ska uppmärksamma personalen på att tappningen ska avslutas.

Båda dessa blodgivare mår bra och hade bra blodvärden och järnvärden vid kontroll efteråt. Rutinerna på blodcentralen har förtydligats efter dessa händelser för att minimera risken för att detta ska hända igen.

Felaktiga identiteter

Vid blodcentralen i Västervik är det två fall där blodprov kommit in till blodcentralen med felaktig patientidentitet. I båda fallen upptäcktes felet innan något blod hade lämnats ut till någon patient.

Socialstyrelsen har ett tydligt regelverk som ska säkerställa att blodprover till blodcentralen har rätt patientidentitet. I dessa fall har inte detta regelverk följts.

Händelserna anmäls till IVO för vidare utredning. 

 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt