Annons:

Lagförslag ska ge ensamkommande ny chans att få stanna

Ett nytt lagförslag ska ge ensamkommande en ny chans att få stanna. Foto: Migrationsverket/Pressbild

Lagförslag ska ge ensamkommande ny chans att få stanna

Det lagförslag som ska ge de ensamkommande en andra chans att få stanna är klart. Det kommer dock krävas stöd av Centerpartiet för att förslaget ska bli verklighet.

Annons:

Före jul kom regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om att ge ensamkommande unga, som kom till Sverige under 2015 och som har fått ett utvisningsbeslut, en ny chans att stanna i Sverige genom ett tillfälligt uppehållstillstånd om de studerar på gymnasiet.

Justitedepartementet har gjort lagförslaget, som nu ska ut på remiss. 

En förändring är att ensamkommande som angav att de var minderåriga när de kom, men inte placerades på ett hem i en kommun eftersom det ansågs uppenbart att de var äldre, inte omfattas av den nya möjligheten. Ytterligare en förändring är att möjligheten att få tidsbegränsat uppehållstillstånd inte bara ska gälla gymnasiestudier utan även kortare yrkesutbildningar inom komvux och särvux.

För att omfattas ska den ensamkommande ha registrerats som minderårig innan den 24 november 2015, handläggningstiden ska ha varat i minst 15 månader och den asylsökande ska ha hunnit fylla 18 år när utvisningsbeslutet togs.

Ska träda i kraft i juni

Justitiedepartementet lägger också ett förslag som ska lösa ett problem polisen pekat på med den nuvarande lagstiftningen. Enligt polisen kan personer med utvisningsbeslutet skjuta upp verkställighet under lång tid genom att lämna in nya ansökningar om uppehållstillstånd för studier. Enligt lagförslaget ska det nu krävas att Migrationsverket beslutar om inhibition för att sådana utvisningar inte ska verkställas.

Lagändringarna föreslås träda kraft i juni i år. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt