Annons:

Kommunerna kritiska mot nya regler för ensamkommande

Regeringen vill att vissa ensamkommande ska kunna söka uppehållstillstånd för att få studera i Sverige. Lagförslaget sågas av Sveriges Kommuner och Landsting.
– Kommunerna behöver planeringsförutsättningar för att kunna möta de behov som en ny lagstiftning innebär. Det handlar om flera tusen unga människor som ska beredas skolgång, boende och olika stödinsatser, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef för utbildning och arbetsmarknad, i ett pressmeddelande.

Annons:

Lagförslaget innebär att cirka 9 000 ensamkommande som har fått sitt avslagsbeslut som myndiga och fått vänta minst 15 månader på beslutet ges en ny möjlighet att söka uppehållstillstånd för studier.

SKL anser att förslaget saknar finansering av kommunens ökade kostnader och förslag om hur de ensamkommande ska fördelas mellan kommunerna. Många av de ensamkommande som berörs av förslaget har flyttat ifrån den kommun de från början anvisades till. 

– Det behövs en fördelning av dessa ungdomar. Det kan inte vara så att en kommun blir ansvarig för att erbjuda utbildningsplats, boende och andra insatser för alla de som råkar befinna sig i kommunen och får uppehållstillstånd. Staten har ansvar för finansieringen av asyl- och flyktingmottagande. Kommunerna måste få kostnadstäckning för det ansvar de nu förväntas ta. Besked om vilken ersättning som gäller behövs omgående, säger Per-Arne Andersson., säger Per-Arne Andersson.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt