Annons:

Arbetslösheten fortsätter öka – passerat rikssnittet

Arbetslösheten i Vimmerby fortsätter att öka. Foto: Ossian Mathiasson

Arbetslösheten fortsätter öka – passerat rikssnittet

Arbetslösheten i Vimmerby är nu högre än rikssnittet. I januari saknade 7,6 procent av den registrerbara arbetskraften ett jobb.

Annons:

Utvecklingen i riket fortsätter i rätt riktning. Den sista januari 2018 var 8 000 färre personer inskrivna som arbetslösa jämfört med samma dag 2017. Det motsvarare en minskning på 0,4 procentenheter.

– Vi har en mycket stark arbetsmarknad där jobben växer på bred front. Vi ser en tydlig nedgång i arbetslöshet bland utrikes födda, även om det är fortsatt stora skillnader mot inrikes födda, där arbetslösheten nu är rekordlåg, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

”Brist på arbetskraft”

Bland inrikes födda är arbetslösheten 4,0 procent och bland utrikes födda 21 procent. Minskningarna för de två grupperna ligger på -0,3 procentenheter för inrikes födda och -1,2 för utrikes födda.

– Vi har brist på arbetskraft i åtta av tio yrken, ändå är det många arbetssökande som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Därför behöver vi motivera fler till utbildning så att de kan ta de jobb som finns. Även subventionerade anställningar som extratjänster är en väg in på arbetsmarknaden, inte minst för utrikes födda, säger Annika Sundén.

Passerat rikssnittet

I Vimmerby går utvecklingen dessvärre åt motsatt håll. I januari saknade 7,6 procent jobb.

Det är 0,5 procentenheter mer än samma period förra året och 0,2 mer än i december. Det motsvarar 585 personer som står utan arbete, vilket är 40 fler än förra året.

Vimmerby ligger därmed högre än rikssnittet, men har fortfarande en bit ned till länssnittet på 8,3. Mörbylånga ligger överlägset lägst i länet med 5,2. Värst är läget i Högsby med 14,7. Hultsfred är näst sämst med 13,3.

Länets lägsta ungdomsarbetslöshet

Vad som däremot är positivt är att Vimmerby har länets klart lägsta arbetslöshet bland unga. Bara 8,9 procent av de unga saknar jobb, vilket är 1,5 procentenheter färre än 2017. I länet är Kalmar tvåa på 10,1. Rikssnittet ligger på 9,6 och länssnittet på 12,0. Även här är Högsby sämst med hela 21,8. Hultsfred ligger på 16,4.

Betydligt värre situation på arbetsmarknaden i Vimmerby har utrikes födda. 37,6 procent saknar ett arbete – och det är en minskning med 0,9 procentenheter.

Rikssnittet ligger på 21,0 – och det är ingen kommun i länet i närheten av. Kalmar är bäst med 25 procent.

Högsby är sämst med 48,2 och Hultsfred har 46,0.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt