Annons:

Kommunen läxas upp efter dyra rondellbygget

Kommunen får kritik av sina revisorer. Kritiken gäller bland annat projektet med det fjärde benet vid Netto-rondellen. Foto: Jakob Karlsson

Kommunen läxas upp efter dyra rondellbygget

Bygget av det så kallade fjärde benet vid rondellen vid Netto kostade hela 8,6 miljoner. Det var 6,1 miljoner mer än budgeterat. Nu får kommunen kritik för sin projektstyrning i en revisionsrapport.

Annons:

Det fjärde benet och den drygt 200 meter långa vägen som byggdes 2014 var budgeterade till 2,5 miljoner kronor. Slutsumman för skattebetalarna landade i stället på hela 8,6 miljoner kronor.

Den största förklaringen till den vida överskridna budgeten var tvisten mellan Vimmerby kommun och Vimmerby Tidnings dotterbolag Mokullan som kostade kommunen 4,3 miljoner kronor. Det var ändå klart lägre än de 8,6 miljoner som Vimmerby Tidnings ägare begärde för markintrånget.

 Saknar rutiner

Nu har revisorerna granskat rondellprojektet och två andra projekt i synnerhet och kommunens projektstyrning i allmänhet.

Revisorerna konstaterar att kommunen helt saknar en projektstyrningsmodell som anger hur projekt ska genomföras – och att det dessutom saknas en gemensam begreppsapparat för vad som är ett projekt (bortsett från investeringar). För drift- och utvecklingsprojekt finns det inga strukturer.

Av de tre projekten som synats ser utfallen annorlunda ut:

För Vimarhaga/Borghaga hälls tidsramen och kostnaden blev cirka sju miljoner kronor billigare än beräknat.

Även för Lunden har tidsplanen hållits. Förskolan blev dock sju miljoner dyrare än man först budgeterade.

Huruvida tidsplanen hölls eller inte för det fjärde benet framgår inte av rapporten, men klart är att det blev 6,1 miljoner dyrare än beräknat.

Ska ha kontroll över marken

Revisorerna vill nu se förbättring från kommunens sida och att man tar fram ett styrdokument för projektstyrning och en gemensam begreppsapparat för projekt. Man tycker också att utvärderingen av projekten behöver systematiseras och dokumenteras.

I de granskade projekten anser revisorerna att kommunstyrelsens hantering av projekten varit tillräcklig, men man tycker ändå att den interna kontrollen bör stärkas. Slutligen konstaterar man att kommunen inte bör påbörja några projekt på mark där kommunen saknas full rådighet, vilket var fallet med det fjärde benet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt