Annons:

Facebook-virus sprids igen – låt bli att klicka på länken

Så här ser det lömska Facebook-viruset ut.

Facebook-virus sprids igen – låt bli att klicka på länken

Ett virus sprids återigen på Facebook. Meddelandet är skickligt inlindat och ser ut att komma från en vän. I själva verket är det ett försök att stjäla din identitet.
Var noggrann – och klicka inte på den skadliga länken.

Annons:

En kompis har sett dig på Youtube och skickar en länk via meddelandefunktionen på Facebook. Oftast står det något i stil med "Är det du ..." och så ditt namn efteråt. En emoji avslutar det hela. 

Det kan låta oförargligt, men vad du än gör – låt bli att klicka på länken.

Det är nämligen ett lömskt virus som omedelbart sprids till dina vänner om du går in på länken.

"Verkligen olustigt"

Under 2017 spreds liknande virus på Facebook ett flertal gånger – och vid minst ett tillfälle drabbade det många Vimmerbybor. 

Nu har det hänt igen.

– Det är verkligen olustigt. Det är lätt att man tror att det är något harmlöst eller blir intresserad av vad det är för klipp som lagts ut på en, säger en Vimmerbybo som fått en länk skickad till sig, men som vill vara anonym.

Danska it-experten Peter Kruse säger till tidningen BT att det är ett smart virus.

–  Om du ser meddelandet på din mobil ser det ut som att du kan spela upp videon, men det är faktiskt en länk. Det är gjord för att lura människor med mobiler, säger han.

Försöker sno din identitet

Klickar du på länken kan bedragarna komma åt din personliga information på Facebook och installera ett tilläggsprogram som kan användas för att sno din identitet. 

Har du drabbats ska du logga ut från Facebook, byta lösenord, köra ett antivirusprogram och rensa både cacheminne och cookies i webbläsaren.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt