Annons:

Preliminära antagningen till gymnasiet klar – här är de hetaste programmen

Vimmerby gymnasium har 151 förstahandssökande till höstterminen 2018. Foto: Ossian Mathiasson

Preliminära antagningen till gymnasiet klar – här är de hetaste programmen

Den preliminära antagningen till Vimmerby gymnasium är klar. Gymnasiet har 151 förstahandssökande och 42 av dem kommer från annan kommun.

Annons:

Nu har de preliminära ansökningarna till gymnasiet höstterminen 2018 gjorts för att se hur eleverna sökt, vilka program och inriktningar som är populära och vilka som inte är det. 

Nyligen var sista dag att ansöka till gymnasiet och 151 ungdomar har sökt till Vimmerby gymnasium. 42 av dem kommer från annan kommun och 51 elever från Vimmerby har sökt utbildningar på annan ort.

– Det är en ytterst preliminär bild. Det var inga stora förändringar mot vad det brukar vara, sökbilden ser ut ungefär som den brukar se ut vid den här tiden på året. Det är mellan 60 och 70 procent av de bokförda eleverna i Vimmerby kommun som söker det egna gymnasiet. Det ser ut ungefär likadant nu, säger Anders Eriksson, verksamhetschef på Vimmerby gymnasium.

Natur är mycket populärt

Sökandesiffrorna till läsåret 2018/19 visar att de högskoleförberedande programmen som naturvetenskapsprogrammet med 30 förstahandssökande (30 platser) liksom teknikprogrammet med 26 förstahandssökande (28 platser) och samhällsvetenskapsprogrammet med 43 förstahandssökande (60 platser) fortsätter att vara populära.

Populärast bland yrkesprogrammen är fordons- och transportprogrammet med 16 förstahandssökande och det är också vad det finns plats för.

El- och energiprogrammet är också nästan fullt, de har tolv sökande till 16 platser.

Lägst söktryck var det till handels- och administrationsprogrammet (nio förstahandssökande), industritekniska programmet (sju sökande), restaurang- och livsmedelsprogrammet (sex sökande) och det nya vård- och omsorgsprogrammet (två sökande).

– Det är jättekul att det är fullt med förstahandssökande till naturvetenskapsprogrammet. Teknik är också populärt. På till exempel restaurang- och livsmedelsprogrammet har det gått upp och ner i flera år, man kan inte riktigt säga vad det beror på. Det kommer bli fler så småningom, säger Anders Eriksson.

Två sökande till nytt program

För första gången är vård- och omsorgsprogrammet sökbart i Vimmerby och bland förstahandsväljarna var det få, endast två, som sökte programmet.

– Vi har kanske inte gått ut med tillräckligt bra information. Vi har två sökande i förstahand och jag har tittat lite snabbt på andrahandsvalen och många har sökt vård och omsorg där. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt