Annons:

Kommunen saknar rutin för barn i skyddat boendes skolgång

I Vimmerby och Hultsfreds kommuner finns ingen aktuell, nedskriven rutin för att barn i skyddat boende får gå i skolan. Statistik från Socialstyrelsen visar att det endast är 14 procent av Sveriges kommuner som har en rutin för detta, vilket Jelena Corovic, utredare på Socialstyrelsen, tycker är alldeles för lite.

Annons:

– Det är viktigt att säkerställa att barnen inte faller mellan stolarna och att de får den skolgång som de har rätt till, säger hon till Nyhetsbyrån Siren. 

Statisktiken som tagits fram genom enkäter under detta år skiljer sig inte mycket från resultatet året innan. I hela Kalmar län är det endas Västervik och Nybro kommun som kan svara ja på frågan om de har ”en skriftlig och på ledningsnivå beslutad rutin för hur handläggaren ska säkra skolgången för barn i skyddat boende”. 

– Resultatet har legat lågt under de år som vi har ställt frågorna. Man kan undra varför det inte händer så mycket på det här området, men fler kommuner har sagt att de arbetar med att ta fram rutiner, säger Jelena Corovic.

Ett förslag har tagits fram av regeringens särskilda utredare och lämnats över till barnminister Åsa Regnér (S) för hur barn kan få mer stöd i skyddade boenden.

Julia Jonsson

Elev på mediaprogrammet

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt