Annons:

  • Lokala producenter fick kunskap och inspiration på restaurangskolan

    En kompetensdag kring får och hur man kan påverka köttets kvalité hölls under ledning av Stefan Eriksson i Vimmerby under tisdagen. Foto: Ossian Mathiasson

  • Lokala producenter fick kunskap och inspiration på restaurangskolan

    Caroline Hemmingsson från Åkemåla gård hade med sig kött från ett tio månader gammalt lamm och en fyraårig tacka.

  • Lokala producenter fick kunskap och inspiration på restaurangskolan

    Stefan Eriksson antecknar informationen om de tre olika fårraserna som är olika ålder och har fått olika foder och uppfödning.

  • Lokala producenter fick kunskap och inspiration på restaurangskolan

    Claes Lövgren, projektledare på LRF Sydost, var en de som låg bakom aktiviteten som hölls på restaurangskolan i Vimmerby.

Lokala producenter fick kunskap och inspiration på restaurangskolan

Ett flertal fårproducenter från närområdet träffades under tisdagen för en kompetensdag på Vimmerby restaurangskola.
Fokus låg på att öka kunskapen om hur man påverkar köttkvalitén och stärker värdet på sin produktion.
– Det har varit en intressant dag, säger Caroline Hemmingsson, fårproducent på gården Åkemåla mellan Vimmerby och Storebro.

Annons:

Kalmar län var först i Sverige med att få fram en regional livsmedelsstrategi med målet att skapa en livsmedelsregion av internationell klass.

LRF Sydost, Länsstyrelsen i Kalmar län och Regionförbundet skapade tillsammans projektet Livsmedelsutveckling Sydost, som är länets satsning för ökad konkurrenskraft och tillväxt, hållbara och innovativa produkter och nya samarbeten.

– Det finns så otroligt många arbetstillfällen inom livsmedelsindustrin i Kalmar län, tack vare att vi har en väldigt hög livsmedelsproduktion med uppfödning av djur, säd, bönor, slakterier och mejerier. Det är många som har sitt jobb inom den näringen, säger Claes Lövgren, projektledare på LRF Sydost.

Kompetensdag på restaurangskolan

Satsningen på utveckling av länets livsmedelsbransch ledde fram till en kompetensdag kring får och lamm på restaurangskolan i Vimmerby under tisdagen.

Inbjudna till den träffen var framför allt lokala fårproducenter och två kockar från Stadshotellet i Vimmerby fick lära sig mer om de aspekter som påverkar köttets kvalité och hur man kan öka värdet på produktionen.

– Det är många som säger att de kan och vill äta lammkött men i dag importeras nästan 80 procent av den lilla andelen lammkött som vi äter här i Sverige. Man märker att det vegetariska ökar medan köttkonsumtionen minskar men lammkonsumtionen ökar och har fördubblats på fem år. Där finns det en stor marknad att hämta genom att öka produktionen av lamm och därför gör vi detta, säger Claes Lövgren.

Olika ålder och olika raser 

Stefan Eriksson, årets kock 2006 och aktuell med projektet Exceptionell Råvara, höll i trådarna och man diskuterade bland annat det är skillnad på kött mellan olika raser och även hur foder och uppfödning kan påverka. Producenterna hade möjlighet att prova olika varianter av lamm och tacka.

Caroline Hemmingsson från Åkemåla Gård hade med sig kött från ett tio månader gammalt lamm och en fyraårig tacka medan Mats Farne i Vennebjörke ansvarade för kött från ett dilamm som var endast två månader gammalt.

– Det var en intressant dag, speciellt när man fick se skillnad på kött som var i tre olika raser och i olika åldrar. Det vi också pratade om är hur man kan få betalt för sin råvara och vad som är bra respektive mindre bra kött. Vi producenter skulle behöva ha hjälp av kockar, mer än vad vi har i dag, för att få reda på det, säger Caroline Hemmingsson.

"Viktig del på sikt"

Detta var första träffen och Claes Lövgren hoppas att samarbetet mellan kockar och producenter blir starkare i framtiden.

– Jag har min bestämda uppfattning att fler människor i Sverige ska få upp ögonen för vilket bra får- och lammkött det finns här. Jag skulle vilja se att vi får ut en helt annan produktutveckling, det som saknas är förädlat. Där finns det en jättemarknad, då får lammproducenterna fler ben att stå på. Det är färskt i all ära men folk lagar mindre mat hemma och då behöver man mer förädlat. På sikt är det en viktig del men man får ta det stegvis, säger han. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt