Annons:

Var fjärde i Vimmerby dör i hemmet – vanligare än i riket

Var fjärde i Vimmerby dör i hemmet. Foto: Pixabay

Var fjärde i Vimmerby dör i hemmet – vanligare än i riket

19 procent av svenskarna dör i sina hem. Men i Vimmerby är det vanligare än så. Drygt var fjärde dog i hemmet – vilket gör att Hultsfred var en av sex kommuner där flest dog hemma.

Annons:

Det är tidningen Hem & Hyra som granskat hur många svenskar som dör hemma. Deras genomgång visar att det är stora skillnader mellan landets kommun.

Flest personer dör hemma i Klippan, Bollnäs, Torsås, Eksjö, Hällefors, Tranås och Hulsfred. 

I Vimmerby var det 26,6 procent – eller 46 personer – som dog i hemmet 2016. I grannkommunen Hultsfred var det 30,1 procent – eller 58 personer – som dog i hemmet.

I hela Sverige handlar det om 19 procent. För tio år sedan var det fem procentenheter lägre. Men den ökningen kan också bero på att dödsplats är relativt ny som variabel i Socialstyrelsens statistik. För 2016 var bortfallet 14 000. Det har minskat till 4 800 för 2016. 

– I hemmet finns nära och kära, sängen du tycker om, dina böcker, dina fotografier. Hemmiljön blir plötsligt väldigt viktig, säger Susanne Norman, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Klippans kommun i ett pressmeddelande.

Fyra dödsorsaker vanligare i hemmet

Fyra dödsorsaker är vanligare i hemmet än totalt sett. Det handlar om tumörer, yttre orsaker till sjukdom och död, cirkulationsorganets sjukdomar samt endokrina sjukdomar, nutritionsrubbningar och ämnesomsättningssjukdomar.

Forskningsprogrammet "Dö-bra" tittar på vård i livets slutskede. I deras undersökning svarar sju av tio svenskar att de tror att patienter helst dör hemma. 

– Om 70 procent tycker att det är bra så kanske fler skulle ha den möjligheten om de vill, säger Olav Lindqvist, som leder forskningsprogrammet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt