Annons:

Kvinnor tjänar inte ens tre fjärdedelar av männen i våra kommuner

Kvinnor tjänar inte ens tre fjärdedelar av männens inkomst i Vimmerby och Hultsfred. Foto: Pixabay

Kvinnor tjänar inte ens tre fjärdedelar av männen i våra kommuner

I dag är det internationella kvinnodagen. En titt i lönekuvertet visar att vi har långt kvar till ekonomisk jämställdhet.
I Vimmerby kommun tjänar kvinnorna bara 73 procent av vad männen i tjänar – i Hultsfred är det endast 70 procent.

Annons:

Det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. 

I hela Sverige låg kvinnors sammanräknade förvärvsinkomst i snitt på 240 000 kronor 2016. Männens låg samtidigt på 315 000 kronor. Det betyder att de svenska kvinnorna bara har 76 procent av männens snittinkomst.

– I och med familjebildning förändras utvecklingen av inkomsterna drastiskt. Kvinnor får en rejäl inkomstminskning när de får barn, hamnar på en helt annan nivå och kommer aldrig ikapp männen, säger Erica Lindahl, forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), till Nyhetsbyrån Siren. 

Enligt henne står barneffekten för nästan två tredjedelar av inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor.

– Kvinnor arbetar i högre grad deltid under många år. Då blir löneutvecklingen sämre. Det är den stora boven, säger Erica Lindahl.

Små förändringar

Allra störst skillnad i inkomst mellan könen var det i Markaryd. Där hade kvinnor 66 procent av männens inkomst. På riksnivå är siffran 76 procent. Jämfört med för tio år sedan har det åtminstone gått i rätt riktning – även om skillnaden är marginell.

– Könslönegapet har varit ganska konstant sett över en trettioårsperiod. Det har inte hänt så mycket. Med tanke på samhällsutvecklingen i övrigt är det lite förvånande att det har bitit sig fast, fortsätter hon.

I Danderyd är skillnaden störst i kronor. Där hade kvinnorna 140 000 kronor lägre medianinkomst än männen.

– Så länge kvinnor tar mycket mer familjeansvar, det vill säga är hemma mer med barn, har vi de här skillnaderna, säger Erica Lindahl.

Hultsfred bland de värsta

Hultsfred tillhör de kommuner i Sverige där skillnaden är allra störst. Hultsfreds kvinnor tjänade 70 procent av vad männen tjänade. I kronor handlade det om 198 384 kronor och 284 809 kronor för männen. 

I Vimmerby är skillnaden också större än i riket totalt. Vimmerbys kvinnor tjänade 73 procent av vad Vimmerbys män gjorde. I kronor handlade det om 221 559 för kvinnor och 304 722 för männen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt