Annons:

Horste om snökaoset: "Fått förvånansvärt lite klagomål"

Den senaste tidens snöoväder är det värsta på över 20 år. Den tillförordnade samhällsbyggnadschefen Andreas Horste tycker att kommunen skött snöröjningen bra utifrån förutsättningarna.
– Vi har fått förvånansvärt lite klagomål, säger Horste.

Annons:

Snökaoset, som kulminerade under den förra veckan, ställde till det för alla i samhället. Kommunens snöröjning gick förstås på högvarv – och det jobbades i stort sett dygnet runt med att göra det så säkert för medborgarna som möjligt.

Ändå tvingades kommunen gå ut och uppmana allmänheten att stanna inomhus.

– Totalt sett har det varit ett ansträngt läge i Kalmar län. Vi gick in i krisberedskap och ställde in skolskjutsarna. Utanför städerna var det problem med framkomligheten. Vi hade all personal ute, alla entreprenörer ute och vi körde i skift. Men det kom för mycket snö så vi hann inte med. Vi gick till och med ut i media, på sociala medier och på vår hemsida och hänvisade personer att stanna hemma. Vi såg risker med att vara ute och gå, säger Andreas Horste om situationen som uppstod.

Kommer det för mycket snö går det inte att hinna med, säger Horste.

– Vi har begränsade resurser. Vi skulle röja fram till söndagen och få i ordning på alla gator, men så kom det så mycket att vi var tvungna att köra bort snö redan på fredagen. Vi hann inte göra klart och räddningstjänsten påpekade att vissa vägar var för smala och då fick vi köra bort snö från Storgatan och på vissa andra vägar kom det för mycket snö och det blev tjocka snölager.

Inte spräckt budgeten

När helgen kom låg man redan efter. 

– En annan problematik är att det var ganska varmt innan det här snöfallet, så på måndagen när det snöat klart släppte snön underifrån. Det blev extremt moddigt snabbt. Vi skulle ha gått ut och köra med grus för att halkbekämpa, men vi fick göra en annan insats än tänkt. Vi har försökt att få ordning på vissa gångstråk.

Andreas Horste tycker ändå att man gjort ett bra jobb utefter förutsättningarna.

– Jag tänker framför allt på socialförvaltningen, som har varit ute hos alla brukare i de här underlagen och busschaufförerna som fick köra på torsdagen. De fick ihop det här på ett bra sätt. Ur ett länsperspektiv har det inte kommit mer snö sedan 1995 och utifrån det har vi gjort ett kanonjobb och verkligen kämpat för att få ihop det. 

Hur mycket folk har ni haft ute?

– Åtta entreprenörer och sedan all vår egen personal, som är 18 personer. Rent generellt så har vi mindre personal nu än förr och då går det inte att ha samma förväntningar. Det här var också ett extremfall, vi har ställt in skolskjutsarna och det har aldrig hänt. Vi har beredskap, men inte för sådana här mängder. 

Har ni spräckt snöröjningsbudgeten?

– Vi har en beräknad budget per år och den gäller för januari, februari, november och december i första hand. Nu kom det här ganska sent, så vi har haft många extrakörningar och mycket personal. Men vi har inte gått över budgeten ännu, så vi får se hur det blir i november och december.

Ingen massiv kritik

Det har dock inte inkommit en större mängd klagomål, enligt Andreas Horste. 

– Förvånansvärt lite, faktiskt. Jämför vi med det första snöfallet i november så fick vi mycket mer kritik. Nu har nog många haft fullt upp med att skotta sina egna fastigheter och varit mitt uppe i det. Jag tror också att man har större förståelser för att vi kört och kämpat på.

En följd av klimatförändringarna är mer extremt väder. Hur förberedda är ni på oberäkneligt väder?

– Det man ser är att det blir kraftfullare nederbördsperioder. Det blir varmare, men mer vatten och det handlar om dagvattnet på sommaren. Vi har inga direkta beräkningar på att snöfallet ska öka.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt