Annons:

Läkare missade hjärtinfarkt – anhörig fick köra patienten till sjukhus

Foto: Landstinget

Läkare missade hjärtinfarkt – anhörig fick köra patienten till sjukhus

En kvinna i 60-årsåldern sökte vård på sin hälsocentral i länet. Läkaren missade risken för hjärtinfarkt och man prioriterade därför inte transport till sjukhuset.

Annons:

Kvinnan hade andningssvårigheter och trötthetssymtom. Hennes EKG visade mycket snabb hjärtrytm. Läkaren på hälsocentral tog hjälp från en kollega på sjukhuset – och man kom fram till att det kunde handla om en möjlig blodpropp i lungorna.

Ambulanstransport planerades – men högprioriterades inte efter diskussion med SOS Alarm. Då erbjöd sig en anhörig att köra patienten till sjukhuset, vilket läkaren gick med på.

Försämrades snabbt

På sjukhuset försämrades patienten snabbt och det kunde konstateras att det rörde sig om en allvarlig rytmstörning av hjärtat med bakomliggande hjärtinfarkt. Detta tillstånd kunde ha misstänkts utifrån EKG på hälsocentralen och borde ha föranlett snarast möjliga ambulanstransport.

Patienten bedöms inte ha fått några men till följd av den felaktiga prioriteringen av transport, men det har funnits en risk för allvarlig försämring utan adekvat övervakning eller möjlighet till behandling under den transporten som nu blev av.

Händelsen anmäls nu till IVO i enlighet med Lex Maria.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt