Annons:

4 500 barn har försvunnit – ”Situationen är akut”

Anna Karin Hildingson Boqvist, vikarierande barnombudsman, är mycket oroad över situationen. Foto: Barnombudsmannen

4 500 barn har försvunnit – ”Situationen är akut”

Under de fyra senaste åren har 4 500 barn försvunnit efter utvisningsbeslut. Nu slår den vikarierande barnombudsmannen Karin Hildingsson Boqvist larm.
– Situationen är oerhört akut, säger hon till DN.

Annons:

Bara i januari och februari i år anmäldes 223 barn försvunna efter att de avvikit från ett utvisningsbeslut. 19 av dem är ensamkommande. Samma siffra för hela 2017 var 152. 

När det gäller asylsökande barn finns det inga nationella riktlinjer för vad som ska göras. Vikarierande barnombudsman Anna Karin Hildingson Boqvist slår larm i DN:

– Läget är oerhört akut. Alla barn som försvinner behöver eftersökas. Det är viktigt i att det finns en tydlighet i vilket ansvar det finns när ett barn försvinner. Både när det gäller ensamkommande och barn i familj. 

1 456 fortfarande försvunna

Mellan januari 2014 och oktober 2017 avvek 1 736 ensamkommande barn, visar en rapport från BO. 1 456 är fortfarande försvunna.

– De berättelser vi samlat in visar på att barn som försvinner kan utsättas för både sexuellt våld och kriminalitet. Livet de lever är oerhört hårt, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

BO vill att staten tar fram riktlinjer för hur samhället ska agera när det asylsökande barn försvinner. Bland annat vill man att alla barn eftersöks och att förebyggande åtgärder sätts in.  Förslagen presenterades i höstas.

– Inget av förslagen har utretts eller genomförts. Det är viktigt att man inte behandlar de här barnen annorlunda. Man behöver kartlägga och analysera skälen till att barn försvinner och säkerställa deras skydd och stöd, konstaterar Anna Karin Hildingson Boqvist.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt