Annons:

Felaktiga vab-utbetalningar för miljardbelopp: ”Allvarligt”

Nästan en miljard kronor i felaktig vab-ersättning har betalats ut till svenska föräldrar, enligt Försäkringskassan. Foto: Försäkringskassan

Felaktiga vab-utbetalningar för miljardbelopp: ”Allvarligt”

Allt mer pengar betalas ut till vabbande föräldrar men hanteringen från Försäkringskassan håller inte.
Under 2017 gjorde myndigheten felaktiga vab-utbetalningar till ett värde av uppemot en miljard kronor.

Annons:

Varje år betalar Försäkringskassan ut drygt sex miljarder kronor i tillfällig föräldrapenning för vård av barn (vab).

Försäkringskassan skriver i ett pressutskick att deras utbetalningar för vård av barn (vab) visar på en hög andel felaktiga utbetalningsdagar som uppgår till 15 procent – närmare 900 miljoner kronor.

– Det här är allvarligt och vi behöver förstärka vårt kontrollarbete. De kontroller vi gör är bra, men vi behöver göra fler, säger Alexandra Wallin, försäkringsdirektör och chef för avdelningen Barn och familj, i pressmeddelandet.

Dubblering av kontroller

Under många år har risken för överutnyttjande och missbruk av tillfällig föräldrapenning diskuterats och kravet på frånvarointyg existerade fram till 2012 då det togs bort.

I drygt fem år har frånvarointygen varit borta och Försäkringskassan menar att förmånen har utvecklats på ett sätt som väcker frågor rörande förekomsten av felaktiga utbetalningar och missbruk.

De upptäcker markant fler misstänkta bidragsbrott gällande tillfällig föräldrapenning än tidigare och kontrollutredningar gick från 941 år 2012 till 2 045 fyra år senare. Polisanmälningar ökade också rejält – från 138 till 1 054.

– Det går inte utifrån granskningen att avgöra om de felaktiga utbetalningarna beror på avsiktliga eller oavsiktliga fel av dem som ansöker om tillfällig föräldrapenning. Det måste vi arbeta vidare med, säger Alexandra Wallin i pressmeddelandet.

"Kan vara omfattande"

I rapporten står det följande: ”Försäkringskassans kontrollinsatser gällande tillfällig föräldrapenning är otillräckliga eftersom det finns starka indikationer på att problemet med felaktiga utbetalningar och missbruk kan vara omfattande”.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt