Annons:

Så många dieselbilar finns i trafik i Hultsfred och Vimmerby

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Så många dieselbilar finns i trafik i Hultsfred och Vimmerby

Var tredje personbil i trafik är en dieselbil i Sverige. I både Vimmerby och Hultsfreds kommun ligger användandet på 32 procent.

Annons:

I slutet av förra året var 2 559 av totalt 8 115 bilar dieselbilar i Hultsfreds kommun (32 procent). 

Samma procentenhet (32 procent) var det i Vimmerby kommun där 3 037 av totalt 9 370 bilar var dieselbilar. I Kalmar län fanns det flest dieselbilar i Kalmar (10 546 stycken).

"Försäljningen har minskat påtagligt"

Dieselbilen har hamnat i strålkastarljuset efter den senaste tidens diskussioner om utsläppsfusk, dieselförbud och miljözoner. 

Mikael Levin, utredare på Trafikverket, säger till Nyhetsbyrån Siren att han ser en nedåtgående trend i användandet av dieselbilar. 

– Försäljningen av dieselbilar har minskat påtagligt efter att ha haft sin topp 2012. Frågan är om det här kommer att snabba på utvecklingen ännu mer, säger Mikael Levin.

Vid årsskiftet 2019–2020 träder regeringens beslut om att ge kommunerna möjlighet att införa tre olika miljözoner i kraft och det kommer leda till en påverkan på dieselbilarna. 

Varannan dieselbil i Solna

I slutet av 2017 var det totalt 1,6 miljoner dieselbilar i rullning i Sverige.

– Av dem är ungefär en halv miljon euroklass 6, som kommer att kunna köra i alla zoner 2022. Drygt en miljon av dieselbilarna skulle inte tillåtas. Men man ska tänka på att det är fyra år framåt. Alla bilar som registreras nu är euroklass 6, samtidigt som majoriteten av de som skrotas är äldre, så fordonsbeståndet kommer att se annorlunda ut om fyra år, säger Mikael Levin.

I städer som Solna, Övertorneå, Arvidsjaur och Danderyd är det varannan person som har en dieselbil och i Sverige är var tredje personbil i trafik en dieselbil. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt