Annons:

Mäklare från Vimmerby frias – anklagades för lockpris

En mäklare från Vimmerby frias efter att ha blivit anklagad för lockpris på två bostadsrätter. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Mäklare från Vimmerby frias – anklagades för lockpris

En mäklare från Vimmerby får ingen disciplinpåföljd efter att ha granskats av Fastighetsmäklarinspektionen. Mäklaren frias i ett ärende där hen anklagades för att ha satt lockpris på två bostadsrätter.

Annons:

I en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen har kritik framförts mot en fastighetsmäklare som är bosatt i Vimmerby med anledning av det marknadsförda priset på två bostadsrätter. Mäklaren arbetar på ett kontor som inte har fysisk närvaro i regionen.  

Anmälaren hade lämnat in en annons för en bostadsrätt, information om slutpriset på en annan bostadsrätt och information om slutpriset på en bostadsrätt som en annan mäklare förmedlat. 

Mäklaren svarar på kritiken

Anmälaren har i huvudsak uppgett att mäklaren marknadsförde en bostadsrätt för 1 495 000 kronor vid tidpunkten för anmälan och samma år hade det sålts en lika stor våning för över två miljoner kronor.

Fastighetsmäklaren har uppgett att bostadsrätten som marknadsfördes med prisuppgiften 1 495 000 kronor inte såldes utan säljaren har valt att bo kvar. Mäklaren bedömde marknadsvärdet till 1 650 000 kronor plus minus 200 000 kronor med hjälp av ortsprismetoden. 

Enligt mäklaren var lägenheten i behov av en totalrenovering, vilket ställde höga krav på kapital med hänsyn till amorteringskravet. I en jämförelse med två andra bostadsrätter i området ansåg mäklaren att det var en rimlig skillnad mellan denna bostadsrätt och en liknande bostadsrätt i området. 

Frias efter granskningen

Gällande den andra bostadsrätten bedömde mäklaren att den hade ett marknadsvärde på 1 200 000 miljoner kronor plus minus 250 000 kronor. Området befann sig under en utveckling och lägenheten, som låg på fjärde våningen, saknade hiss och balkong. Värderingen gjorde mäklaren tillsammans med två kollegor på kontoret med tanke på att området var nytt och de var osäkra på målgruppen. 

Efter Fastighetsmäklarinspektionens granskning kommer det fram att mäklaren inte varit ute efter att vilseleda prisuppgifter i marknadsföringen av bostadsrätterna.

Mäklaren har redovisat skälen för sina bedömningar som får visst stöd av hans prisstatistik. Därmed väljer inspektionen att fria mäklaren. 

Fotnot: Lockpris innebär att ett förmedlingsobjekt marknadsförs till ett pris som väsentligen avviker från det bedömda marknadsvärdet eller som ligger väsentligt under det pris som säljaren är beredd att acceptera.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt