Annons:

Länet har näst sämst tillgång till fiber – i hela landet

Länet har näst sämst tillgång till fiber i hela landet. Foto: Pixabay

Länet har näst sämst tillgång till fiber – i hela landet

Tillgången till fiberbredband i Kalmar län är näst sämst i hela Sverige. Sex av tio hushåll i länet hade tillgång till snabbt bredband i oktober förra året.
Det visar statistik från Post- och telestyrelsen.

Annons:

Kartläggningen visar att ökningen för Kalmar län följer utvecklingstakten för Sverige. 78,5 procent av hushållen i Sverige har tillgång till snabbt bredband. I länet är det alltså 61 procent – och till målet om att 100 procent i länet ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020 är det långt kvar. Regeringens mål är att hela Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband år 2025.

Särskilt gäller detta för områden utanför tätort och småorter där utbyggnadstakten är klart lägre och likaså den utbyggda andelen.

– Det är glädjande att utvecklingen går framåt, men vi har en bra bit kvar till målet om att 100 procent av länets hushåll och företag ska ha tillgång till snabbt bredband 2020. Vi måste växla upp tempot, säger Ulf Nilsson (S), Regionförbundets ordförande.

Riskerar att hamna i utanförskap

Tillgången till fiberbredband är som störst i Kalmar kommun, med 79 procent anslutna hushåll. Högsby kommun ligger i den andra änden – med endast 24 procent.

– Med den utvecklingstakt vi har i länet i dag kan vi konstatera att vi inte når målen för bredbandsutbyggnaden. Även med de pågående utbyggnadsprojekten, som ger resultat under 2018, är det återstående behovet mycket stort. Samtidigt är marknadsutvecklingen i ett sådant skede att investeringsviljan från nätbyggare är avvaktande bland annat då de kvarvarande områdena dyrare och därmed mindre lönsamma, säger Magnus Hammarstedt, bredbandskoordinator.

"Behöver också handla om öppenhet"

Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen, säger att Kalmar län riskerar att hamna i ett digitalt utanförskap när välfärden digitaliseras.

– Därför är det viktigare än någonsin att vi når bredbandsmålen. Men diskussionen om vårt fibernät får inte bara fokusera på utbyggnadstakt utan behöver också handla om öppenhet och robusthet, säger han i pressmeddelandet.

Jämfört med 2016 har anslutningsgraden ökat med fem procentenheter i Kalmar län. I Vimmerby har 56 procent av hushållen tillgång till snabb uppkoppling – i Hultsfred är siffran 65 procent. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt