Annons:

Efter åtta år är varannan utrikesfödd fortsatt utan jobb

Foto: Arbetsförmedlingen

Efter åtta år är varannan utrikesfödd fortsatt utan jobb

Skillnaderna mellan inrikes- och utrikesfödda på arbetsmarknaden är fortsatt stor. Samtidigt som arbetslösheten sjunker i Sverige har utrikesfödda svårt på arbetsmarknaden.
Efter åtta år i Sverige är varannan utrikesfödd fortfarande utan jobb.

Annons:

Arbetslösheten i Sverige ligger på så låga nivåer som 7,2 procent, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. Bland de födda utanför Sverige har arbetslösheten också sjunkit – från 21,4 procent till 20,7 procent jämfört med i mars förra året.

Samtidigt är gapet mellan personer födda i Sverige och personer födda utanför Sverige stort. I mars var 58 procent av de inskrivna arbetssökande födda utanför Sveriges gränser. Av den totala befolkningen står gruppen för 23 procent.

– Vi har en stark arbetsmarknad med hög sysselsättning. Parallellt med det så sjunker inte arbetslösheten på det sätt man skulle kunna förvänta sig och det har med inflödet att göra. Vi har många som är nya i landet och arbetslösa under etableringsfasen på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen, till SVT.

Klyftan har växt de senaste två åren.

– Skillnaden blir så stor eftersom inrikesfödda jobbar i så stor utsträckning. Inrikesfödda kvinnor har extremt hög sysselsättningsgrad jämfört med övriga Europa. Skillnaden i sig är inget problem, men vi har en utmaning att få fler i arbete.

"Alla som kan ska jobba"

Statistik från SCB, som SVT Nyheter publicerar, visar också att det tar åtta år innan hälften av de utrikesfödda fått jobb. Och för dem som endast har förgymnasial utbildning tar det ännu längre. Av dem som kom till Sverige 2006 tog det tio år innan hälften hade fått jobb. 1997 var siffran dock 19 år.

– Det är väldigt stora andelar som har så kort utbildningsbakgrund att det är svårt att komma i arbete. Det är ändå fina siffror, det finns en positiv utveckling som är glädjande, menar Håkan Gustavsson. 

Av de som fick uppehållstillstånd i Sverige 2011 tyder siffrorna på att det kommer att ha tagit sex år innan hälften av dem har fått jobb, enligt SVT. Störst chans har de utrikesfödda med gymnasial och eftergymnasial utbildning. Efter fyra år hade 50 procent av dem som invandrat till Sverige 2012 fått ett jobb.

Regeringen vill nu att fler ska lära sig svenska ännu snabbare.

– Alla som kan jobba ska jobba och då är kunskaper i svenska språket en nyckel för att komma vidare till arbete eller utbildning, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt