Annons:

Så många vill se ett förbud mot biltvätt på gatan

En tredjedel vill se ett förbud mot att tvätta bilen på gatan. Foto: Pixabay

Så många vill se ett förbud mot biltvätt på gatan

Tillhör du dem som tvättar bilen utanför ditt boende eller någon annanstans än i en kontrollerad tvätthall? I så fall är risken stor att många människor stör sig på dig.

Annons:

Enligt en undersökning som Hållbar biltvätt har gjort vill över en tredjedel gärna se ett tydligare förbud mot att tvätta bilen på gatan, skriver SVT Smålandsnytt.

Som det är i dag finns det ingen generell lag som förbjuder att tvätta bilen på gatan. Istället är det upp till varje kommun att sätta sina egna riktlinjer.

När våren nu är här ska vinterns smuts tvättas bort från bilarna. Gör du det på gatan riskerar du att skada miljön eftersom bland annat kadmium och bly kan hamna i en dagvattenbrunn och därefter i en sjö eller i vårt dricksvatten.

Trots detta tvättar 29 procent av de 4 000 privatpersoner som Hållbar biltvätt har frågat sin bil på gatan.

– När det gäller biltvätt på gatan finns fortfarande mycket att göra. Den största miljövinsten får vi om man tvättar i en kontrollerad tvätthall där farligt avfall tas om hand, säger Robert Dimmlich, vd för Svensk Bensinhandel och initiativtagare till Hållbar biltvätt, till SVT Smålandsnytt.

Fråga

Var tvättar du din bil?

På gatan
I en bilhall
Jag tvättar inte bilen
Rösta Se resultat

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt