Annons:

Föräldraföreningen:

Föräldraföreningen på Vimarskolan är oroliga för den budget som rektorn Pernilla Begu fått till sig. Foto: Jakob Karlsson

Föräldraföreningen: "Våra elever kommer att få det svårare"

Vimarskolans Föräldraförening reagerar nu mot den planerade nedskärningen på skolans högstadie. DV har tidigare berättat att 5,46 tjänster riskerar att försvinna i höst. I ett brev till kommunstyrelsen skriver föräldraföreningen bland att eleverna kommer att få det svårare att nå målen. Hela brevet kan du läsa nedan.

Annons:

Rektor för Vimarskolan Pernilla Begu har informerat Vimarskolans Föräldraförenings styrelse att det i hösten budget inte pengar finns till nuvarande lärartjänster på högstadiet. Styrelsen är väl medveten om att fördelningen av pengar inte är fastslagen men vill med detta brev belysa några av de effekter som vi ser kommer uppstå med färre lärare på Vimarskolan. Till att börja med kan vi inte se att det blir enbart högstadiet som påverkas av neddragningar i skolans budget det kommer även påverka och drabba alla klasser.

För att spara in de lärartjänster som blir en konsekvens av mindre pengar kommer det bli större klasser dvs sammanslagning av nuvarande klasser. Lärarna får undervisa fler timmar och arbetsbördan för kvarvarande lärare ökar vilket ger en ökad oro för hur kvarvarande lärare kommer att orka jobba kvar i Vimmerby kommun. Brist på behöriga lärare är ett faktum idag vilket kommer att förvärras om nuvarande förslag till budget genomförs.

*

Eleverna får mindre egen tid med läraren, det innebär färre individuella genomgångar. Våra elever kommer att få det svårare att nå uppsatta mål, lägre måluppfyllelse. Alla elever har rätt att få undervisning och stödinsatser på sin nivå det blir mycket svårt att genomföra i stora klasser. Elevassistenter är ett viktigt stöd för varje individuell elev eller klass men det innebär samtidigt att arbetsron i klassrummen blir mer harmonisk. I en budget som inte täcker lärartjänster kommer med all säkerhet inte ha täckning för elevassistenter.

Ökad närvaro av vuxna ger ett lugnare arbetsklimat, ett tryggare klimat i skolan så att eleverna kan prestera på lektionerna. Tiden där vuxna är med eleverna på andra tider än vid undervisning kommer att minska vilket kommer att leda till att det under raster, i korridorer och i cafeterian blir en ökad oro. Likabehandlingsteamet kommer inte hinna jobba förebyggande på samma sätt som nu och de konflikter som uppstår hinner inte redas ut.

*

I den genomlysning som Agneta Gatel har genomfört har det ifrågasatts om det är en korrekt utgångspunkt hon har haft när hon har kommit fram till att BUN ska kunna spara över 17 miljoner kronor. Att fatta beslut med felaktiga uppgifter som grund kommer att få förödande konsekvenser för våra elever. En väl fungerande skola gör att barnfamiljer vill flytta till Vimmerby och inte ifrån. En utarbetad lärarkår på skolan kommer inte var till någons fördel och definitivt påverka våra elever negativt. Det är därför av stor vikt att kommunstyrelsen säkerställer att materialet bygger på relevanta underlag.

Vimarskolans föräldraförening vill med denna skrivelse lyfta fram att det är av stor vikt att kommunstyrelsen ser till att ge den stöttning och ekonomiska förutsättningar som behövs till BUN, för att BUN i sin tur ska kunna ge samma förutsättningar för Vimarskolan elever och lärare att uppnå bra kvalité på undervisningen, ge alla en bra arbetsmiljö och nå uppsatta studiemål.

Vimarskolans Föräldraförening

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt