Annons:

Evelina hemma från hjälpresan till Peru – delade ut nästan 3 400 glasögon

Optikern Evelina Sidenbäck tillsammans med 87 åriga Apolonia som fick hjälp med synundersökning och glasögon. Foto: © John J Godoy/Pressbild

Evelina hemma från hjälpresan till Peru – delade ut nästan 3 400 glasögon

Evelina Sidenbäck från Vimmerby är hemma från sin hjälpresa i Peru. Under nio dagar var hon med och delade ut nästan 3 400 glasögon.
– Vi gjorde ett hårt jobb och hjälpte massor av människor men vi fick också otroligt mycket uppskattning tillbaka, säger Evelina Sidenbäck.

Annons:

Evelina Sidenbäck arbetar som optiker i Synoptiks butik i Västervik och reste tillsammans med biståndsorganisationen Optiker utan gränser till Peru. 

Med sex kollegor reste hon runt under nio dagar i april och delade ut tusentals glasögon. Dessutom genomfördes 2 043 synundersökningar. 

Det här ska ge peruaner helt nya förutsättningar att klara sitt arbete och gå i skolan.

– Jag hade svårt att föreställa mig hur resan skulle vara, men den var jättebra! Rolig, tuff och omvälvande om vartannat. Vi gjorde ett hårt jobb och hjälpte massor av människor men vi fick också otroligt mycket uppskattning tillbaka, säger Evelina Sidenbäck i ett pressmeddelande.

Minns möte med 80-åring

Särskilt minns hon ett möte med 80-åriga Sofia, som levde ensam och såg så dåligt att hon hade problem att klara sig själv.

– Sofia kom till oss och fick hjälp med glasögon. Dagen efter kom hon igen och var bedrövad då hon tappat sitt första par och de hade gått sönder. Hon fick ett nytt par som också passade, säger hon.

Inför resan skänkte svenska folket nästan 74 000 glasögon. Glasögonen som inte överlämnades i Peru går vidare till Vision For All, en biståndsorganisation som Optiker utan gränser samarbetar med.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt