Annons:

Beskedet: ALV får inte ärva gården i Bullerbyn

Astrid Lindgrens Värld får inte ärva Mellangården i Sevedestorp. På bilden ses sagoparkens vd Joacim Johansson.

Beskedet: ALV får inte ärva gården i Bullerbyn

Astrid Lindgrens Värld vill ärva Mellangården i Sevedestorp, mer känd från inspelningarna av Vimmerbyförfattaren Astrid Lindgrens verk Alla vi barn i Bullerbyn. Nu har man fått nej på sin ansökan, skriver LN/VT.

Annons:

För ett år sedan berättade vi att Mellangården i Bullerbyn hade lagts ut till försäljning. Allmänna arvsfonden hade ärvt huset av en privatperson och hade gett en mäklare i uppdrag att sälja huset.

Det var i det läget som Astrid Lindgrens Värld vände sig till Kammarkollegiet. Tanken från ALV:s sida var att allmänna arvsfonden skulle avstå sitt arv och att huset istället skulle hamna i Astrid Lindgrens Världs ägo. Bland annat för att Bullerbyn (Sevedestorp) varit en inspirationskälla för Astrid Lindgren och att hennes pappa Samuel August vuxit upp i huset.

”Aldrig någonsin pratat med oss”

Albin Isaksson, som är en av ägarna till grannen Sörgården, uttryckte då kritik mot sagoparkens önskan.

– De har aldrig någonsin pratat med oss, vi har inte haft något problem med dem heller, men när plötsligt det här hände, då blev Mellangården jätteintressant. Nu ska de förädla det här och få Bullerbyn att leva, säger de. Det blir konstigt, eftersom de aldrig har brytt sig ett dugg innan, men det är ju upp till dem så klart. Det blir också konstigt med debattinlägget, han snackade om att det verkar så otroligt bra allting, han skrev som att det redan skulle vara klart. Vi som har gjort det här i alla år, då? Vi är privatpersoner och lägger ner våra egna pengar och får ingenting för det. Vi kanske kunde ha kapitaliserat mer på Bullerbyn, men vi har inte haft något intresse av det. Utan Astrid Lindgren hade det inte funnits någon turism. Det är det jag menar med att ALV har gjort otroligt mycket för Vimmerby och det kan man inte säga något om, men det blir ett ganska utsatt läge att äga ett hus där det kommer flera tusen besökare varje år. Då vill du hålla en viss standard på ditt hus och vi har aldrig begärt något av ALV. Men det är lite underligt att det helt plötsligt är så intressant, sa Albin Isaksson då. 

Har inte tagit beslut

I dag berättar LN/VT att Kammarkollegiet har valt att avslå ALV:s önskan. Dels för att man inte tycker att det finns någon arvsrättslig grund. Man anser också att sagoparken har ekonomisk möjlighet att ge sig in i en budgivning.

Tidningen berättar vidare att Astrid Lindgrens Värld inte har tagit ställning till ett eventuellt öppet köp.

– Vi vet inte om vi kommer vara med och buda på försäljningen, säger sagoparkens vd Joacim Johansson till LN/VT.

- Eftersom den (Mellangården) var ute till försäljning när vi skickade in ansökan tror jag att den snart kommer att ligga ute igen. Vi kommer att diskutera hur vi går vidare efter beslutet. När det blir beror på hur snabbt den kommer ut på marknaden igen. Men inom några veckors tid, fortsätter Johansson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt