Annons:

Eleverna på Vimarskolan samlade in nästan 50 000 kronor

Emelie Skarhed, Klara Palovaara, Engla Horste, Simon Tirbäcken och Emilia Arvidsson är fem av de elever som arbetat med insamlingen. Foto: Jakob Karlsson

Eleverna på Vimarskolan samlade in nästan 50 000 kronor

Niornas studieresa till Stockholm var hotad efter att skolan anmälts till Skolinspektionen. Då tog eleverna hand om saken själva – och lyckades samla ihop nästa 50 000 kronor.
– Det är vi riktigt nöjda med, säger Engla Horste, en av de elever som arbetet med insamlingen.

Annons:

I vintras anmäldes Vimarskolan till Skolinspektionen för att en förälder uppfattat att skolan krävde att eleverna skulle samla in pengar till den årliga studieresan som niorna gör till Stockholm varje år.

Rektorn Pernilla Begu menade att kritiken berodde på ett missförstånd och Skolinspektionen lade ned ärendet – men efter kritiken har formerna runt resan tydliggjorts och eleverna har fått ta ett större ansvar för att samla in pengar till den del av resan som betecknas som fritid.

– Det är en studieresa där vi bland annat ska besöka riksdagen, men sedan har vi jobbat in pengar för att få lite fritid med. Vi har fixat med museum, bussar och konserter. Eleverna får själva välja museum och sedan ska alla gå på konsert på Gröna Lund på kvällen, berättar Engla Horste.

"Kommer bli jättekul"

Resan går av stapeln den 31 maj och då står Sabina Ddumba på nöjesparkens scen.

– Jag tror att det kommer bli jättekul, säger Klara Palovaara.

Elevernas insamling har bland annat gjorts genom kakinsamling. Man har även fått till ett bidrag från Sparbanksstiftelsen på 10 000 kronor och fått stöd från skolans föräldraförening. 

Totalt har man samlat in hela 48 000 kronor.

– Det var nära att vi lade ned, men vi lyckades komma igång igen och det har gått väldigt bra, säger Klara Palovaara.

– Det är vi riktigt nöjda med. Målet var att få tillräckligt för att komma iväg och vi fick till mer än så, säger Engla Horste.

 "Varit jätteduktiga"

Det har varit frivilligt att hjälpa till med insamlingen.

– Men vi har pushat rätt hårt och de flesta eleverna har hjälpt till. Initiativet har kommit från oss och vi har gjort det här för att vi vill göra något kul i Stockholm.

Vimarskolans Yvonne Carlsson är imponerad av elevernas driv.

– Eleverna har varit jätteduktiga. De har tagit tag i det. Det har varit lite småstruligt med det här, men inom entreprenörskap så lär man sig mest av sina misstag och det är precis det vi har varit råkat ut för. Nu har vi löst det och eleverna är engagerade och entusiastiska. Det är lite entreprenörer i dem.

Vad har ni lärt er av det här arbetet?

– Det är att ta mer ansvar och att planera grejer. Även om det bara är en resa till en stad i samma land så är det mycket att hålla koll på. Det är mer jobb än man tror och det är skönt att vi lyckats.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt