Annons:

Rekordstarkt år för Vimarhem:

Jan Erixons Vimarhem hade ett rekordår 2017.

Rekordstarkt år för Vimarhem: "Ger muskler för att kunna bygga"

Det bästa resultatet någonsin. Det uppvisar det kommunala bostadsbolaget Vimarhem för 2017. Överskottet landade på 9,1 miljoner kronor.
– Det är vad verksamheten behöver för att vi ska få muskler för att bygga hus, säger vd:n Jan Erixon.

Annons:

I onsdags kväll höll Vimarhem sin öppna bolagsstämma för hyresgäster och allmänheten. Där kunde man redovisa ett finfint fjolår. 

Före bokslutsdisposition och skatt blir resultatet 9,1 miljoner kronor. Budgeten för 2017 låg på ett överskott på 600 000 kronor – något som var avsevärt mer blygsamt. 2016 gjorde Vimarhem 5,5 miljoner kronor i vinst.

Vimarhem hade hyresintäkter på 86,5 miljoner kronor, vilket var två miljoner mer pengar in i kassan än föregående år. 

– Det här är det bästa resultatet jag har varit med om på 29 år. Det bygger naturligtvis på att vi har haft så mycket uthyrt och det har migrationen bidragit till, säger Vimarhems vd Jan Erixon.

Under 2017 hyrde socialnämnden in sig i Nygård i Locknevi, där man hade boende för ensamkommande asylsökande barn.

– Det var också positivt för verksamheten, men nu har det tömts och det står nästan tomt där igen.

Något sämre i år

I övrigt har också migrationen spelat en stor roll för att Vimarhem kunnat haft så mycket uthyrt.

– Vi har lyckats hyra ut det mesta och det är ett riktigt bra år. Det är vad verksamheten behöver, att vi gör ett bra resultat och förstäker soliditeten så vi får muskler att bygga hus. Det jobbar vi för. 

En stor förklaring till det rekordstarka resultatet är att kostnaderna varit lägre än väntat. Driftkostnaderna ligger 3,5 miljoner kronor lägre än budget. 

Både underhåll och uppvämning har varit klart billigare än budgeterat. Men på finanssidan gör bolaget ett underskott på sex miljoner kronor. 

Men rekordåret 2017 lär inte toppas i år.

– Det ser lite sämre ut, men för att Vimarhem ser det fortfarande bra ut. Det går bra, det gör det, men kanske inte lika bra. 

Bolagets revisor konstaterar att avkastningsmålet uppnås, men inte soliditetsmålet. Den interna kontrollen har varit tillräcklig och revisorns bedömning är att det inte finns någon anledning till anmärkning på rapporten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt