Annons:

Unga äter alldeles för mycket kött, godis, glass och kakor

Unga äter alldeles för mycket kakor, glass, godis och kött. Foto: Pixabay

Unga äter alldeles för mycket kött, godis, glass och kakor

Dagens ungdom har problem med sin konsthållning. Var femte lider av övervikt eller fetma och får i sig för lite frukt, grönt och fisk.
Däremot äts det för mycket godis, glass, kakor och kött.

Annons:

Livsmedelsverket har presenterat undersökningen Riksmaten som visar att Sveriges unga inte har en särskilt god kost. Många unga äter mer kött och chark än vad som är bra för hälsan och miljon. 

Konsumtionen av sötsaker, som läsk, snacks och godis har visserligen gått ned något sedan mätningen 2003, men står fortfarande för nästan en femtedel av den totala mängden kalorier som unga får i sig.

En del ungdomar får också i sig betydligt mer än så, vilket är bekymmersamt, enligt Livsmedelsverkets nutritionist Anna Karin Lindroos. Godis, kakor, snacks och läsk tar plats från vanlig mat, vilket kan leda till brist på viktiga näringsämnen.

Ungdomars matvanor är sämre bland barn till lågutbildade föräldrar och den grupp ungdomar som inte väljer att studera på gymnasiet är en särskilt utsatt grupp. Rapporten slår bland annat fast att det krävs "breda, långsiktiga insatser som involverar många olika samhällsaktörer" för att minska de sociala klyftorna i samhället.

– Då tänker jag att skolorna har en otroligt viktig roll att spela. Men där ser vi ju till exempel att hemkunskap, som är det ämne där man tar upp matvanor, är det minsta ämnet på läroplanen, säger Hanna Sepp, universitetslektor i mat- och måltidsvetenskap vid högskolan i Kristianstad, till Svenska Dagbladet.

Killar äter mer kött

I snitt äter ungdomar hälften av den rekommenderade mängden frukt och grönsaker varje dag. Killar äter betydligt mer kött än tjejer. På gymnasiet äter tjejer i snitt 70 gram kött per dag, medan killar ligger på dubbelt så mycket. I snitt äter ungdomar fisk och skaldjur en halv gång i veckan, när rekommendationen är två till tre.

Hanna Sepp tror att det är viktigt att jobba aktivt med information om kost och hälsa inom flera områden i skolan. Dessutom visar forskning att grunden för sunda matvanor läggs i tre- till femårsåldern och att det blir allt svårare att lägga om sina matvanor ju äldre vi blir.

– Det visar sig också att har man en bra grund att stå på så återgår man till bättre matvanor som vuxen och när man själv bildar familj, även om man dippar lite i tonåren, säger Hanna Sepp.

Drygt 3 000 barn och ungdomar deltog i undersökningen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt