Annons:

Misstänkta pojkarna släppta – ”Vi jobbar efter samtycke i första hand”

Hultsfreds kommun har tydliga rutiner för hur man agerar när barn misstänks för brott. Foto: Ossian Mathiasson

Misstänkta pojkarna släppta – ”Vi jobbar efter samtycke i första hand”

Två ungdomar från Hultsfred är misstänkta för en rad brott mot två tonårsstjejer i Vimmerby. Socialtjänsten är nu inkopplad i ärendet.
– När ett barn blir misstänkt för brott har vi tydliga rutiner, säger sektionschefen på Hultsfreds kommun Camilla Svensson.

Annons:

Två tonårsstjejer utsattes för flera allvarliga brott under en timmes tid. Händelsen inträffade i Vimmerby i onsdags kväll. Två pojkar från Hultsfred är misstänkta för grovt olaga tvång, olaga frihetsberövande, sexuellt övergrepp och övergrepp i rättssak.

På grund av pojkarnas unga ålder begärdes de inte häktade. För det krävs att minimistraffet för något av brotten är minst två år.

”Har tydliga rutiner”

I stället hamnar ärendet på socialtjänsten i hemkommunen. Camilla Svensson är sektionschef för barn och familj på socialförvaltningen. 

– Jag är väldigt tydlig med att jag inte uttalar mig i ärendena i och med sekretessen. Det jag svarar på är hur vi agerar generellt och det beror helt på hur ärendet ser ut. Vi har tydliga rutiner om ett barn blir misstänkt för brott. Barn ska inte sitta i arresten, utan socialtjänsten går in och placerar på mer lämpliga ställen om man blir frihetsberövad. Det kan vara SiS-anstalter (Statens Institutionsstyrelse), HVB-hem eller familjehem. Det beror helt på omständigheterna och organisationen. Våra insatser handlar om den enskildas hälsa och utveckling.

”Finns alternativ”

Socialtjänstens arbete utgår från samtycke i första hand.

– Vi försöker hitta stödinsatser utifrån frivillighet och vår bedömning utgår utifrån den enskildes vårdbehov. Finns det inte en frivillighet finns det tydliga kriterier i LVU-lagen för vad som behöver vara uppfyllt för att vi ska kunna gå vidare. Det är väldigt många delar i den lagstiftningen.

Socialtjänsten gör ingen bedömning av potentiell fortsatt brottslighet.

– För vår del handlar det om den enskildas behov. Vi kan inte agera för att skydda samhället på samma sätt som vi inte jobbar med straff. Vi jobbar med personers behov av vård och stöd.

Hur ser du på att det krävs väldigt allvarliga brott för att unga ska häktas?

– Det finns alternativ till häktning. Jag tycker inte att barn ska sättas i häktet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt