Annons:

Facken slår larm:

Situationen inom förskolan i Vimmerby är ohållbar och ohälsosam, enligt facken.

Facken slår larm: "Ohälsosam situation för förskolepersonal i Vimmerby"

Arbetssituationen inom förskolan i Vimmerby är ohälsosam och ohållbar. Det menar skyddsombud för både Kommunal och Lärarförbundet.
Nu har de vänt sig till Arbetsmiljöverket med krav på mindre barngrupper och ökad personaltäthet.

Annons:

Frågan om förskolans personal i Vimmerby kommun har varit vida uppmärksammad och omdebatterad under mandatperioden. Men trots tidigare åtgärder befinner sig personalen i förskolan i en ohälsosam situation, enligt skyddsombuden. 

I en begäran om åtgärder pekar man ut en låg grundbemanning och vikariebrist som orsaker.

"Våra medlemmar har under de senaste åren fått en allt högre arbetsbelastning i och med att antalet barn i behov av förskoleplats har ökat medan de ekonomiska ramarna minskat, en ekvation som givetvis inte går ihop. Detta har lett till sjukskrivningar, "sjuknärvaro", byte av arbetsgivare och/eller yrke etc.", skriver skyddsombuden.

I mars 2017 lämnades en begäran till arbetsgivaren om arbetsmiljöåtgärd till följd av ohälsosam arbetsbelastning, personalbrist, svårigheter att ta rast och utebliven pedagogisk utvecklingstid. Strax därefter beslutade barn- och utbildningsnämnden om intagningsstopp till förskola. Stoppet skulle gälla tills nya medarbetare rekryterats och fler lokaler tagits fram.

Inför 2018 satsade man på att inrätta ytterligare en förskolechefstjänst, ett resursteam för att frigöra tid till pedagogisk dokumentation och utveckling samt en ökad personaltäthet. Den utökade budgetramen innebar också öppnandet av en paviljong med fyra nya avdelningar.

"Mycket tung arbetssituation"

Men trots det lämnade Lärarförbundet och Kommunal in en ny begäran om arbetsmiljöåtgärd. Man ansåg inte att dessa insatser skulle räcka för att skapa en god arbetsmiljö och begärde återigen att antalet barn i grupperna skulle minska samt att personaltätheten skulle öka.

"Vi ser att våra medlemmar fortfarande har en mycket tung arbetssituation. Det är svårt att hitta personer till den pool som inrättats inom bemanningsenheten, vilket gör att det ofta fattas vikarier vid ordinarie personals frånvaro. Eftersom grundbemanningen är så låg är det sårbart när någon är sjuk eller ledig. Antalet barn i grupperna är fortfarande högt, och många har placeringstider som motsvarar heltid. De flesta barn börjar förskolan i låg ålder; inte sällan i nära anslutning till sin ettårsdag vilket innebär ett stort omsorgsbehov. Sedan några dagar finns det statistik från Skolverket som visar att Vimmerby under 2017 hade länets näst största barngrupper, med ett snitt på 16,9 barn. Jämfört med landets alla 290 kommuner, hade Vimmerby de 64:e största förskolegrupperna. Enligt arbetsgivaren har antalet barn per heltidsanställd årsarbetare sjunkit, vilket är något som vi och våra medlemmar inte upplever "i verkligheten". För de allra flesta är arbetssituationen lika tung nu som i höstas, och många känner uppgivenhet och besvikelse. Det finns också en oro inför hösten; det har signalerats att barngrupperna då kan bli mindre, men eftersom personalen dimensioneras därefter innebär det i praktiken ett oförändrat läge. Våra medlemmar befinner sig alltså i en mycket ogynnsam och ohälsosam situation, vilket noteras i de höga sjukskrivningstalen", skriver man vidare.

"God dialog"

Skyddsombuden menar att de har haft, och har, en mycket god dialog med förvaltningen kring förskolans problematik. 

"Men med ett uppdrag där en budget i balans är det primära, blir ändå resultatet att personalens hälsa åsidosätts, vilket vi som fackliga företrädare inte kan acceptera. Vårt syfte är inte att något sätt straffa arbetsgivaren, utan att ge en tydlig signal om vad arbetsmiljölagen och dess föreskrifter innebär".

Enligt arbetsmiljölagen ska en arbetsgivare omgående besvara ett skyddsombuds begäran om åtgärder. Är skyddsombudet inte nöjd med beskedet han kan eller hon lämna frågan vidare till Arbetsmiljöverket.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt