Annons:

TVÅ POJKAR FRIAS FÖR GROV VÅLDTÄKT MOT BARN

Kalmar tingsrätt friar två pojkar som åtalats för grov våldtäkt mot barn. Foto: Kalmar tingsrätt

TVÅ POJKAR FRIAS FÖR GROV VÅLDTÄKT MOT BARN

Två pojkar i 18-årsåldern frias för åtal om grov våldtäkt mot barn. Även en tredje person, en man i 20-årsåldern, frias från åtal om underlåtenhet att avslöja våldtäkten. I och med de fallande domaren avslås även åklagarens krav på utvisning i ett fall.

Annons:

Pojkarna är strax under 18 år år och ska, enligt åklagaren, ha utsatt två barn, som är strax under 15 år, för grova våldtäkter vid en skola i Västervik i januari i år. Den tredje åtalade personen ska ha skyddat gärningsmännen.

Kalmar tingsrätt väljer dock att fria samtliga.

Pojkarna har erkänt att de haft samlag med flickorna – men menat att det varit i samförstånd och att de inte hade skälig anledning att anta att barnen var under 15 år.

Hade samlag i en bod på skolgården

Det finns två målsägande i ärendet. Alla fem ska ha haft sällskap till en bod på skolgården i Västervik. Först hade en av pojkarna samlag med den ena flickan och sedan hade den andra mannen samlag med den andra flickan.

Åklagaren har inte visat att barnen utsatts för våld eller tvång – utan byggt åtalet på att gärningsmännen hade skälig anledning att tro att barnen var under 15 år. 

”Skulle leda väl långt”

Det finns uppgifter om att de åtalade och målsägandena diskuterat offrens ålder – men Kalmar tingsrätt anser inte att bevisningen räcker och skriver såhär: ”Enligt tingsrättens mening skulle det leda väl långt att anse att tonåringar som har samlag med varandra befinner sig i ett sådant gränsfall att de alltid, oavsett övriga omständigheter, måste förvissa sig om sin partners ålder för att undgå ansvar.

Därmed frias pojkarna, den ene för en grov våldtäkt mot barn och den andre för två grova våldtäkter mot barn. 

Kan överklagas

Mannen som åtalades för underlåtenhet att avslöja grov våldtäkt mot barn frias förstås eftersom tingsrätten anser att de åtalade inte gjort sig skyldiga till våldtäkt.

Den ena av pojkarna döms för tre försök till stöld och en stöld. Domen kan överklagas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt