Annons:

Ambulanspersonal från Vimmerby tog inte med patient – får kritik

Ambulanspersonal kritiseras för missad blodförgiftning av en patient och att de nekade personen att åka med i ambulansen till sjukhus. Foto: Ossian Mathiasson

Ambulanspersonal från Vimmerby tog inte med patient – får kritik

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar två ambulanssjuksköterskor i Vimmerby för brister i bedömningen av en patient. Han var allvarligt sjuk men nekades ambulans och på akuten i Västervik konstaterades senare blodförgiftning.

Annons:

Den kvinnliga anmälaren ringde SOS Alarm för att få en ambulans då hon misstänkte att maken hade drabbats av blodförgiftning. 

Ambulanspersonalen tyckte inte att patienten uppfyllde parametrarna för att de skulle ta med honom i ambulans och några timmar senare skjutsade anmälaren själv sin man till akuten där det konstaterades att han hade en svår blodförgiftning. 

Personalen får kritik av IVO

Nu har IVO – dit frun gjort en anmälan om det inträffade i oktober förra året – tittat närmare på händelsen och de bedömer att ambulanspersonalen från Vimmerby inte har genomfört den vård och behandling som skulle ha utförts med hänsyn till de symtom som patienten uppvisade. 

Patienten skulle skyndsamt ha förts till sjukhus och personalen har frångått gällande riktlinjer då de bedömt att patienten inte har behövt medicinsk vård under transporten till sjukhuset.

Patienten ska ha haft feber, frossa och även kräkts och trots att mannen bedömdes tillhöra den näst högsta vårdnivån fick han ingen ambulans. Personalen hänvisade till sjuktaxi eller besök på vårdcentralen nästa dag och det visade sig att han hade en svår blodförgiftning.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt