Annons:

ALMA-vinnaren om Astrid Lindgren:

Jaqcueline Woodson imponerades av all kärlek som visas till Astrid Lindgren. Foto: Simon Henriksson

ALMA-vinnaren om Astrid Lindgren: "Finns ingen som henne i USA"

Årets ALMA-pristagare – Jacqueline Woodson – kände bara Astrid Lindgren via Pippi Långstrump. Hennes resa till Sverige har gjort hennes kunskaper om Vimmerbys stolthet mycket större.
– Genom att vara här så ser jag hur älskad hon är, säger hon.

Annons:

Över en natt förändrades Jacqueline Woodsons liv. Den amerikanska författaren fick plötsligt en potentiellt enormt mycket större läsekrets. 

Och blev samtidigt fem miljoner kronor rikare genom att tilldelas Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

– Det är förstås härligt att bli erkänd internationellt. Mitt arbete når nu svenska läsare och troligen också läsare över hela världen, det är ett väldigt respekterat pris. Personligen tror jag att jag hade fortsatt att skriva oavsett, men det här gör det enklare – och svårare. En hel värld kommer se mig nu, säger Jacqueline Woodson till Dagens Vimmerby. 

Hur ser du på Astrid Lindgren som person och författare?

– Jag kände henne inte som person. Som författare känner jag henne bara genom böckerna om Pippi Långstrump. Men att vara här och se hur älskad hon är här, och över hela världen, att få lära mig om hennes liv, vad hon trodde på och kämpade för gör att jag älskar henne. Jag älskar all kärlek för henne här.

"Ingen så stor som Astrid"

Det finns ingen i USA som kan mäta sig med Astrid Lindgren när det gäller popularitet, säger hon.

– Vi har ingen författare som är så stor, som Astrid Lindgren är här. Hon är älskad av barn, av vuxna och av generation efter generation. Det är ingen som är "oh, my god" över någon som man är över Astrid här. Det finns en djup kärlek, som är väldigt häftig. 

Dock är det bara böckerna om Pippi Långstrump hon har en relation till.

– Det var Pippi-böckerna som var utgivna när jag var yngre. På senare tid har flera andra också blivit utgivna, men det är Pippi Långstrump jag känner till. Hade jag känt till fler av hennes verk när jag var yngre, om fler hade översatts, så hade hon nog påverkat mig mer som författare. Men de fanns inte i USA. 

Startat en stiftelse

Precis som de tidigare vinnarna besökte Jacqueline Woodson både Astrid Lindgrens skola och Astrid Lindgrens Näs. 

– Det var häfitigt. Lärarna var härliga, eleverna var härliga, uppträdandet var bra. Det fanns en anda på skolan som var häftig. Jag ville stå uppe i ett fönster och ringa in dem, skrattar hon.

Jacqueline Woodson, som är mest känd för sitt självbiografiska verk Brown Girl Dreaming från 2014, ska starta en konstnärsstiftelse för en del av prispengarna. 

– Dit ska man komma en eller två veckor fritt och utveckla sin kreativa sida. Förhoppningsvis kan det få fler att vinna priser som det här, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt