Annons:

Elnätsavgiften höjs kraftigt igen – tusentals hushåll i Vimmerby och Hultsfred drabbas

EoN höjer elnätspriserna med fyra-fem procent för vanliga villahushåll. Foto: Pixabay

Elnätsavgiften höjs kraftigt igen – tusentals hushåll i Vimmerby och Hultsfred drabbas

I två år i rad har eljätten EoN höjt priset med cirka tio procent. Riktigt lika mycket blir det inte i år – men tusentals hushåll i Vimmerby och Hultsfred kan räkna med dyrare elnätsfakturor framöver.

Annons:

Samtliga hushåll i Hultsfred har EoN som elnätsleverantör. I Vimmerby ser det något annorlunda ut där det kommunala bolaget förser 4 800 hushåll i Vimmerby stad med anslutning till elnätet. Övriga hushåll har EoN.

Energijätten höjer priset kraftigt för tredje året i rad. Under de två tidigare åren har höjningen elgat på cirka tio procent. Nu landar den på fem procent enligt nätjätten.

För ett hushåll med huvudsäkring 16A och en förbrukning på 5 000 kWh per år blir årskostnaden 500 kronor högre.

För ett hushåll med en huvudsäkring på 20A blir kostnaden 1 100 kronor högre.

"Ska bli helt förnybara"

Ökningen ligger på mellan 4-5 procent.

– Vi ställer om och ska bli helt förnybara. Därför framtidssäkrar vi elnätet så att det möter kraven från en helt förnybar elproduktion. Det gamla elnätet var uppbyggt för att koppla ihop stora kraftverk med kunderna i städer och på landsbygden. Morgondagen ser annorlunda ut. Vindkraftparker byggs, men inte där de gamla kraftverken stod. Allt fler solceller kommer upp på hustaken. Och fler och fler elbilar ska laddas. Elnätet ska hjälpa elkunderna att bli förnybara. För att göra det krävs att vi kraftigt moderniserar elnätet, säger Johan Mörnstam, VD för EoN Energidistribution, på EoNs hemsida.

Kraftiga höjningar under många år

Ett hushåll kan inte välja elnätsbolag och marknaden regleras av Energimarknadsinspektionen. Priserna har höjts mycket kraftigt hos alla stora elnätsbolag under de senaste åren. Mellan 2010 och 2017 höjdes genomsnittspriset hos eljättarna med 3 300 kronor per år för ett vanligt hushåll, enligt Villaägarna.

– Våra investeringar är långsiktiga. När vi bygger elnät planerar vi med livslängder på 40 år. Vi hade gärna sett att avgifterna i elnätet var lika långsiktiga och stabila. Dessvärre bestäms elnätsavgiften mer kortsiktigt i regelverket. Prisutvecklingen blir därför ryckig. Vi vill se en jämnare utveckling av elnätsavgifterna. Men nu är det tyvärr inte så, ännu. Vi beklagar det, säger Johan Mörnstam.

EoN Energidistribution har cirka en miljon elnätskunder i Sverige och gjorde en vinst på cirka tre miljarder 2016.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt