Annons:

Nu är granskningen av Vimarhem offentlig – här är kritiken

Nu är granskningen av Vimarhem offentlig. Foto: Simon Henriksson

Nu är granskningen av Vimarhem offentlig – här är kritiken

Med kort varsel ställdes Vimarhems bolagsstämma in. Anledningen var att en oberoende granskning beställts av det kommunala bolaget. Nu är granskningen offentlig.
– Utvärderingen är nu genomförd och det presenteras en del konkreta åtgärder i rapporten, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) i ett pressmeddelande.

Annons:

Den preliminära rapporten av granskningen redovisades för Vimmerby kommuns Förvaltnings AB, VKF, där Tomas Peterson (M) är ordförande, den 28 juni. Här kan du läsa mer om den.

Den 1 juli stod det också klart att Vimarhems samtliga styrelseledamöter beviljades ansvarsfrihet, mer om det kan du läsa här.

Det var i maj i år som PWC fick i uppdrag av VKF:s styrelse, där kommundirektören Carolina Leijonram är vd, att genomföra en utvärdering av det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB. Utvärderingen avsåg styrelsen och vd:n Jan Erixon avseende styrning och ledning under 2017. 

– Att olika former av utvärderingar genomförs i offentlig sektor är i sig inget konstigt. Det görs i syfte att säkerställa att verksamheten bedrivs på ett ändamålsenligt sätt, säger Carolina Leijonram, kommundirektör i ett pressmeddelande.

Saknas dokument

Resultatet av utredningen visar att det saknas ett antal väsentligt styrande dokument i bolaget och att det saknas en strukturerad uppföljning av att de som finns efterlevs. Styrelsen utvärderar inte sitt eget arbete eller vd:ns arbete samt saknar ett strukturerat arbetssätt för att följa upp att beslut tagna av styrelsen blir genomförda. Bolagets attestinstruktion bedöms vara bristfällig och otydlig och handlar bland annat om att underordnad attesterad överordnas kostnader samt att beslutsattest görs av egna kostnader. 

Samtidigt kan också styrningen från VKF bli tydligare.

– I rapporten presenteras också en del konkreta åtgärder och alla förslag på förbättringar som ytterligare kan stärka vår verksamhet är välkomna. Underlaget kommer nu att användas som ett stöd för VkF:s styrning, ledning och uppföljning av verksamheten, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).

"Ett avstamp"

Vimarhems ordförande Michael Svensson (S) kommenterar granskningen så här:

– I styrelsen ser vi utvärderingen som ett avstamp för den fortsatta utvecklingen av Vimarhems interna arbete, säger han i pressmeddelandet. 

Fler artiklar i ämnet samt en mer detaljerad beskrivning av PWC:s granskning lär följa.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt