Annons:

Funktionshindrade blev inte hämtade efter allsången: ”Det var droppen”

Flera funktionshindrade personer med assistenter blev inte hämtade efter sommarens allsång i Storebro. Foto: Ossian Mathiasson

Funktionshindrade blev inte hämtade efter allsången: ”Det var droppen”

Tidigare i somras var Madeleine Johanssons funktionshindrade dotter på allsången i Storebro med sin assistans och vänner.
Det som hände efter tillställningen skapade irritation då de fick vänta över två timmar på en taxi och föraren, som kom dit, blev väckt och meningen var inte att han skulle hämta dem.
– Som mamma blev jag totalt vansinnig. Det är inte heller första gången som det händer, säger Madeleine Johansson till Dagens Vimmerby.

Annons:

Årets upplaga av allsången i Storebroparken blev fulländad succé med över 2 000 besökare, strålande väder och ett positivt ekonomiskt resultat på 180 000 kronor för arrangörsföreningen Storebro IF. 

Men för Madeleine Johanssons funktionshindrade dotter Anna och assistent plus ytterligare tre funktionshindrade personer med två assistenter från Vimmerby kommun blev det en jobbig kväll. 

Via Kalmar länstrafiks beställningscentral hade de beställt taxi hem klockan 21.00 och en dryg timme senare fick Madeleine Johansson ett samtal från dotterns assistent som sa att det inte hade kommit någon taxi och frågade vad de skulle ta sig till. 

"Började gå hemåt"

De försökte få tag i beställningscentralen men de hade stängt för dagen och assistenterna till de funktionshindrade personerna började fundera på en annan lösning. 

– De bestämde sig för att börja gå hemåt i riktning mot Vimmerby och då var klockan 22.30. Under dessa timmar hade assistenterna pratat med taxichaufförer som kört personbilar och bett om hjälp för att få tag på någon ansvarig. Min dotter kan inte åka vanlig personbil eftersom hon sitter i en stor elrullstol, säger Madeleine Johansson. 

Hon berättar att hon blev så frustrerad så hon bestämde för att hämta dem i sin lilla bil. 

– Ja, absolut. De måste ju komma hem till Vimmerby och kan inte gå i mörkret. En assistens till en av de andra drabbade ringde sin man som lovade att han skulle komma och köra de andra. Jag fick tag på en vän som bor i Storebro och vi fick tillåtelse att ställa min dotterns rullstol i deras garage, säger Madeleine Johansson. 

Hon hade gjort sig redo för att åka och strax efter klockan 23.00 ringde dotterns assistent igen. 

Då hade en av privatchaufförerna, som de varit i samtal med under kvällen, fått tag i en taxichaufför som skulle komma och hämta dem i en handikappanpassad buss. 

– Det var samma person som körde oss dit och han körde för KLT. Han låg och sov innan han kom hit och när vi ringde KLT dagen efter så sa att de Nilsbuss skulle hämta oss men de kom aldrig dit. Vi var ute i väldigt god tid, före klockan 21.00. Men vi såg aldrig någon buss. När vi blev avsläppta innan allsången så frågade vi mannen på KLT om det var här vi skulle bli upphämtade och det sa han att det var. Vi frågade flera gånger och när det inte kom någon taxi ringde vi KLT flera gånger och personalen var otrevlig och ville inte hjälpa till, säger en av assistenterna som var med under kvällen. 

Beställd sedan flera dagar

Madeleine Johansson berättar att taxi var beställd till klockan 21.00 sedan flera dagar tillbaka. 

– Som mamma till en av dessa drabbade är jag totalt vansinnig. Det är inte heller första gången som det drabbar min dotter. Två gånger tidigare har min dotter med assistent fått vänta minst en timme, kanske mer, på taxi hem från allsången, säger hon och lägger till: 

– Det värsta var ändå när vi hade beställt taxi hem till dottern från vårt nyårsfirande för några år sedan. Då var taxin beställd till klockan 00.30 och den kom klockan 04.00.

Hur ser du på det som har hänt?

– Jag som mamma känner mig så ledsen över att min dotter behandlas på detta vis.När jag ringde till beställningscentralen och klagade var det ingen som ville ta på sig ansvaret. Det är inte klokt. Vad hade hänt om dessa funktionshindrade inte haft någon som kämpade för deras rättigheter? Tänk om det inte funnits något sätt för de att ta sig hem? säger hon. 

Så här ser Nilsbuss på det som hände.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt