Annons:

Barkborrar invaderar södra Sverige – kan innebära stora förluster för skogsägare

Barkborrar invaderar södra Sverige och kan innebära stora förluster för skogsägare. Foto: Socialstyrelsen/Pressbild

Barkborrar invaderar södra Sverige – kan innebära stora förluster för skogsägare

För skogsägare kan barkborren vara en riktig plåga. Nu har en större population brett ut sig i södra Sverige, skriver SVT Nyheter Småland.
Angreppen kan komma att innebära stora ekonomiska förluster för skogsbrukarna.

Annons:

Det är flera län i Sydsverige som har drabbats av en invasion av granbarkborrar. Det är det torra vädret som har varit gynnsamt för arten, som har blivit fler än de har varit de senaste tio åren. Någon större påverkan på naturen har dock inte barkborren.

– De stör inte naturen så hemskt mycket. Men de angriper granskog, dödar helt enkelt granarna som inte kan stå emot angreppen, säger Mats Carlén som är regional skadesamordnare för Skogsstyrelsens Region Syd, till SVT Nyheter Småland.

"Kör det till industrin"

Allra värst drabbat är Blekinge-regionen, kusten runt Östersjön och västra Kronobergs län. Blir barkborrarna ännu fler kan det innebära stora problem.

– Blir det en stor population blir det bekymmer. Det viktigaste för skogsägarna är att leta upp de träd som man märker att insekterna skadat. Få då ut virket, helst med insekterna i och kör det till industrin för att ta hand om insekterna, säger Mats Carlén.

Det är de tidiga angreppen av granbarkborre som syns tydligast. Då ramlar barren ned och blir torra eller så faller till och med barken av.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt